CDA: stimuleer aflossen op huis

Huiseigenaren moeten meer gestimuleerd worden om af te lossen op hun hypotheek. Dat kan bijvoorbeeld door het huurwaardeforfait bij aflossing te verlagen. CDA-Kamerlid Elly Blanksma heeft dat gisteravond voorgesteld tijdens het debat over de Najaarsnota.

De oppositie reageerde direct enthousiast op het voorstel, omdat zij dit interpreteerde als een eerste stap op weg naar hervorming van de hypotheekrenteaftrek. Die onbeperkte aftrek kan huiseigenaren ertoe aanzetten hun schuld juist hoog te houden. In Nederland staan particulieren voor 644 miljard in het rood.

Blanksma benadrukte gisteren dat haar voorstel los staat van de discussie over beperking van de hypotheekrenteaftrek waar coalitiepartijen VVD en CDA vooralsnog niet aan willen. Maar zij gaf wel aan zich zorgen te maken over de hoge hypotheekschulden in Nederland. „Zeker als de huizenprijzen dalen is dit een risico.”

Minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) onthield zich gisteren van een uitspraak over het voorstel van Blanksma. Hij benadrukte dat er onderzoeken lopen naar de hypotheekrenteaftrek (op verzoek van de Eerste Kamer) en naar de werking van de Wet-Hillen die betrekking heeft op het huurwaardeforfait (belasting op huizenbezit).

De Vereniging Eigen Huis noemt het desgevraagd „een sympathieke gedachte” van Blanksma. Door de economische terugval sparen mensen meer. „Dat spaargeld kunnen ze ook gebruiken door jaarlijks af te lossen. Dan voelen mensen zich minder kwetsbaar. Dat gevoel zou de huizenmarkt een prikkel kunnen geven”, aldus een woordvoerder.