Bestuursvoorzitter Boerma vertrekt vanwege Borssele II

Splijtstofopslagbassin kerncentrale Borssele. Foto NRC / Maarten Hartman

Peter Boerma treedt per 1 januari af als bestuursvoorzitter van het Zeeuwse energiebedrijf Delta. Vanochtend was duidelijk geworden dat zijn positie onhoudbaar was geworden na een aantal tegenslagen rondom de voorbereidingen van de tweede kerncentrale in Borssele.

In een persbericht meldt Delta dat Boerma in “goed overleg met de Raad van Commissarissen” besloot zijn functie neer te leggen. Daarna zal hij voor een beperkte tijd “beschikbaar zijn als adviseur voor de Raad van Commissarissen in verband met de afhandeling van een aantal dossiers”.

Vorige week donderdag liet Delta weten de beslissing over een tweede kerncentrale in Borssele een half jaar uit te stellen.

Het eerder wegvallen van investeerders zorgde voor een gat van zestig miljoen euro in de plannen voor Borssele II. Hoewel Delta eerst mogelijkheden zag om dat gat zelfstandig op te vallen, laat de president commissaris van Delta Daan van Doorn weten, wil het op zoek naar nieuwe investeerders. Van Doorn:

“Het zelfstandig dragen van 60 miljoen euro voor de vergunningsaanvraag vinden wij te risicovol. Het komend half jaar is voor het project cruciaal. DELTA zal [...] financieel geen leidende rol in dit project kunnen dragen. Er zal of zullen dus een of meer partner(s) moeten zijn die de lead in dat opzicht kan of kunnen nemen.”

Delta verwacht in juni een nieuw voorstel voor de voorbereidingsfase van de kerncentrale aan de aandeelhouders te kunnen voorleggen waarin mogelijke investeerders en samenwerkingsverbanden onderzocht zijn. De provincie Zeeland heeft de helft van de aandelen in handen. Negentien Zeeuwse en Brabantse gemeentes en de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland hebben de overige aandelen.

    • Hans Klis