Bio Champagne

POP Earth is de biologische Champagne van Pommery. Normaal gesproken doet deze € 29,99 bij Gall & Gall, maar vanwege de feestdagen is er nog eens € 5,00 afgegaan. Sterker nog, noeste AirMiles spaarders kunnen helemaal op een koopje terecht: € 14,99 en 1000 AirMiles. Daarvoor krijgen de liefhebbers weliswaar geen hoogvlieger in het glas,

POP Earth is de biologische Champagne van Pommery. Normaal gesproken doet deze € 29,99 bij Gall & Gall, maar vanwege de feestdagen is er nog eens € 5,00 afgegaan. Sterker nog, noeste AirMiles spaarders kunnen helemaal op een koopje terecht: € 14,99 en 1000 AirMiles. Daarvoor krijgen de liefhebbers weliswaar geen hoogvlieger in het glas, maar wel een prima basis Champagne. En ook al zijn er airmiles in het spel, toch vinden ook de milieuridders deze POP top. Natuurlijk omdat de inhoud van POP Earth gemaakt is met respect voor Moeder Aarde. En bovendien omdat Pommery zijn milieuboodschap ook bijzonder goed heeft weten te verpakken.


Zo is er gebotteld in een 7 procent lichtere fles, is het etiket van gerecycled papier en is er gebruik gemaakt van milieuvriendelijke inkt. (Klik hier voor het filmpje.) Ook van de zes flessen bevattende omdoos kan het milieu opgelucht adem halen. Deze is van een kartonkwaliteit waarvan overduidelijk het hergebruik af te lezen valt.

Waarschijnlijk heeft deze look & feel www.organicchampagne.nl geïnspireerd tot het ontwikkelen van hun Organic Champagnebag, een cadeauverpakking bedoeld om het omgevingsvriendelijke mission statement van deze niche internetaanbieder te onderstrepen.

Wie € 6,95 extra neertelt, kan voor de biologische Champagne van zijn keuze een soort eierkartonnen handtasje kopen. Overigens zou dit mijn favoriete biologische champagne die de firma eveneens voert niet misstaan. Van Larmandier-Bernier Terre de Vertus Premier Cru Non Dosé (€ 47,95) kun je van alles zeggen, maar niet dat deze een fraaie uitmonstering heeft. Het ontwerp van het etiket zou geweigerd zijn door de ballotagecommissie van Remóvos, de internationale vereniging van mond- en voetschilders. En de capsule floddert om de hals als een positiejurk van een vrouw die al maanden geleden bevallen is van een drieling maar zich nog steeds niet heeft omgekleed. Neemt niet weg dat de inhoud boven iedere teleurstelling verheven is. Subtiel, snerpend-droog, elegant uitwaaierend en verfijnd.

Overigens, dat kartonnen handtasje hoeft u na gebruik niet meteen weg te gooien. Het aanbod van biologisch gecertificeerde Champagnes groeit gestaag. Van Marqt proefde ik een bijzonder smakelijke Bruno Michel Cuvée Blanche Brut (€ 34,95; of mail info@coenecoop.com over meer verkoopadressen).

En ook Ulysse Collin Blanc de Blancs Extra Brut mag er zijn. Dat is een single vineyard Champagne uit de buurt van Congy, van een jonge wijnmaker die de kunst nog heeft mogen afkijken bij het legendarische Anselme Selosse. Kost € 42,50 maar dan heeft u wel een kick-ass cult-Champagne die zich presenteert als een hoge, witte, mousserende Bourgogne. Ook Ukysse Collin is biologisch, alleen is deze nog niet officieel gecertificeerd.

Misschien moet u daarom na de Organic Champagnebag gebruikt te hebben voor deze Champagne deze vervolgens maar in de papierbak gooien. Dan loopt u geen enkel risico meer en komt ie misschien terug als etiket voor POP Earth.

    • Harold Hamersma