België ligt stil door staking - kritiek op snelle hervorming pensioenen

Een staker met een masker van Van Quickenborne, de minister van pensioenen. Foto Reuters / Thierry Roge

In heel België is er door overheidsdiensten gehoor gegeven aan de stakingsoproep van de vakbonden. Het openbaar vervoer ligt plat en bij veel scholen, gevangenissen, ziekenhuizen en gemeentediensten is het werk voor een groot deel neergelegd.

Grote problemen hebben zich niet voorgedaan, meldt de Belgische krant De Standaard. Het hele land ligt gewoon stil, aldus onze correspondent Petra de Koning. Dat komt onder andere door de grote rol die de vakbonden spelen in het land. De Koning:

“Er waren vanochtend wat verkeersproblemen, maar het is voor de rest rustig. Alles ligt stil en mensen hebben er rekening mee gehouden. Voor Nederlanders is het lastig dat de Thalys niet rijdt en dat luchthaven Zaventem slechter bereikbaar is.

Opiniepeilingen laten zien dat heel veel mensen de staking niet snappen. Tegelijkertijd is de actiebereidheid groot en dat komt door de grote rol die vakbonden in België spelen. Het percentage van mensen die bij een vakbond zijn aangesloten is een van de hoogste ter wereld.”

De protesten richten zich tegen de hervorming van de pensioenen. Belgen hoeven niet langer te werken dan tot hun vijfenzestigste, maar kunnen pas later met vervroegd pensioen gaan: bij 62 jaar in plaats van 60 jaar. Ook veranderen de regels voor de de berekening van de hoogte van het pensioen.

Kritiek op Van Quickenborne, hij gaat te snel

De kritiek richt zich vooral op minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne. Zonder te overleggen zou hij alles veel te snel willen doorvoeren. De Koning:

“Wellicht zou de Vlaamse liberaal Van Quickenborne de staking hebben kunnen voorkomen als er wat meer overleg was gepleegd met de vakbonden, zo valt hier veel te horen. Van Quickenborne wil echter haast maken. En er wordt ook wel gezegd dat het goed kan uitpakken voor de regering Di Rupo omdat een snelle pensioenhervorming de regering een daadkrachtig imago kan geven. Maar de vakbonden willen aanpassingen. Als dat niet gaat gebeuren staat er op 30 januari een nieuwe staking gepland.”

In Belgische media weerspreekt Van Quickenborne dat hij de hervormingen te snel doorvoert. De hervormingen zijn noodzakelijk en worden door de hele regering gesteund, aldus de minister van Pensioenen.

    • Lex Boon