beeldende kunst

Videokunst

Tussen Kerst en Nieuwjaar toont filmmaker Martijn Schinkel zijn videowerk Mijn Ziel op de voorzijde van het Besiendershuis in Nijmegen. Het kunstwerk wordt op de grote glas-in-loodramen van het historische gebouw geprojecteerd. Hierdoor wordt het Besiendershuis een tijdelijk lichtbaken aan de Nijmeegse Waalkade. Het werk is geïnspireerd op het boek Herfst in het oosten van schrijver Thomas Verbogt. Omdat het boek van Verbogt een collage van verhalen, anekdotes en gedachtenspinsels is, vertaalt Schinkel dit als filmmaker in een collage van beelden. Het videowerk is te zien in de avonden van 23 december t/m 30 december tussen 18u en 23u.

www.airbesiendershuis.nl

Kasteel het Nijenhuis

T/m 8 januari zijn in Kasteel het Nijenhuis bij Heino bijna alle topstukken uit de vaste collectie van Museum de Fundatie te zien. De collectie bestaat uit werk van onder anderen Vincent van Gogh, Piet Mondriaan, Francis Picabia, Bernardo Strozzi, Gino Severini, Isaac Israëls, Charley Toorop en Jeroen Krabbé. Kasteel het Nijenhuis is in de kerstvakantie dagelijks geopend van 11u tot 17u (m.u.v. zondag 25 december, zondag 1 en maandag 2 januari).

www.museumdefundatie.nl

Luchtfoto’s

In Huis Marseille in Amsterdam ontraadselt de Amsterdamse fotograaf Siebe Swart in een reeks bijzondere luchtfoto’s onderliggende geheimen van het Hollandse landschap. Op zijn foto’s kronkelen dijken als lijnen in een hardgroen vlak en ogen donkere poelen met water als schietgaten in de grond. Vanuit de lucht ziet het landschap er abstract uit. De tentoonstelling is te zien t/m 26 februari. T/m 23 februari is er ook werk van de Japanse fotograaf Naoya Hatakeyama (1958) te bewonderen. Zijn foto’s hebben betrekking op het stads- en industrielandschap en de osmose tussen beide.

www.huismarseille.nl

Tala Madani

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA) presenteert t/m 5 februari in de tentoonstelling The Jinn een reeks nieuwe schilderijen, tekeningen en animaties van de in Amsterdam woonachtige Iraans-Amerikaanse kunstenares Tala Madani, die aan de Rijksakademie studeerde. In Arabische folklore en de islamitische leer worden ‘djinns’ afgeschilderd als mythologische wezens met magische krachten die een andere wereld bewonen dan wij, maar zich vrijelijk mengen in de onze. Terwijl Madani de mogelijke intriges van deze demonen naspeurt, legt ze tegelijk het obsessieve gedrag van de mens vast op doek of papier.

www.smba.nl