Arrestatie scholieren na protest lesuren

De Amsterdamse politie heeft gistermiddag tien scholieren gearresteerd bij een demonstratie op het Museumplein. Na afloop van de manifestatie werden waterkanonnen en politie te paard ingezet om de enkele duizenden scholieren van het plein af te krijgen.

„Het was te onrustig en de jongeren wilden niet naar huis”, verklaart een woordvoerder van de politie het optreden. Zeven scholieren werden gearresteerd voor het gooien van (zwaar) vuurwerk. De overige drie aanhoudingen waren voor respectievelijk vernieling, belediging en het gooien van een gevaarlijk voorwerp. Een verslaggever van GeenStijl raakte lichtgewond.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) had de scholieren opgeroepen om te staken omdat minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) van plan is de lesurennorm te verhogen van duizend naar 1.040 uur. Scholieren vrezen dat ze door het tekort aan leraren worden ‘opgehokt’ zonder les te krijgen.

Direct bij aanvang van de demonstratie was de sfeer al grimmig. Groepjes jongeren gingen met elkaar op de vuist en er werden aanstekers, pennen en krentebollen gegooid naar spreker Harm Beertema, Kamerlid voor de PVV.

Het LAKS is desondanks tevreden over het verloop van het protest, en spreekt van een „groot succes”.

Regeringspartij VVD riep minister Van Bijsterveldt vanmorgen op om de subsidie aan „onwillige scholen” stop te zetten. De VO-raad, de vereniging van schoolbesturen, gaf dinsdag te kennen dat de 1.040-urennorm niet nageleefd zal worden.