Ziekenhuis in Tilburg weigert patiënt Achmea

De zorgverzekeraar zou niet genoeg zorg hebben ingekocht. Mensen die spoedeisende hulp nodig hebben worden wel behandeld.

. Het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk behandelt dit jaar geen patiënten meer die zijn verzekerd bij Achmea. De zorgverzekeraar heeft niet genoeg zorg ingekocht, waardoor het ziekenhuis nu voor de kosten van behandelingen zou opdraaien, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

De weigering van Achmea-klanten geldt niet voor alle patiënten. Mensen die spoedeisende hulp nodig hebben of al stonden ingepland voor een operatie, worden wel behandeld.

Andere patiënten die bij Achmea verzekerd zijn, moeten wachten tot januari voor ze weer bij het ziekenhuis terechtkunnen. Dan is er weer budget voor een nieuw jaar. Als ze niet willen wachten, worden ze naar Achmea verwezen om bij een ander ziekenhuis een operatie in te plannen.

De vergoeding die het ziekenhuis van Achmea krijgt is volgens de woordvoerder dit jaar maar met een procent gestegen, terwijl de landelijke stijging van de kosten tweeënhalf procent is.

Achmea gaat nog met het ziekenhuis in gesprek, zegt een woordvoerder. Zij wijst erop dat nu eenmaal afspraken zijn gemaakt over het verminderen van de zorgkosten. „Het ziekenhuis heeft ook met de afspraken ingestemd.” Het zou volgens de woordvoerder ook niet eerlijk zijn als het ziekenhuis de kosten overschrijdt en zonder problemen extra geld krijgt, terwijl andere ziekenhuizen alles in het werk stellen om zich aan de afspraken te houden.

Gisterenochtend heeft Achmea een eerste patiënt naar een ander ziekenhuis in Tilburg kunnen sturen. „Wij regelen het vervoer ook als dat nodig is”, zegt de woordvoerder. (Novum)