WK: Oranje begint tegen Turkije

Het Nederlands elftal begint de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap voetbal van 2014 op 7 september 2012 met een thuiswedstrijd tegen Turkije. Dat heeft een loting vandaag bepaald.

Die was nodig nadat de voetbalbonden van de landen in groep D geen overeenstemming hadden bereikt over het speelschema. Roemenië wilde in maart 2013 niet tegen Nederland spelen, omdat de clubcompetitie dan net begonnen is. De KNVB wilde niet spelen op de alternatieve datum die de Roemenen hadden voorgesteld. Wereldvoetbalbond FIFA gaf daarop toestemming voor de loting.

Het Nederlands elftal speelt vier dagen na de thuiswedstrijd tegen Turkije een uitwedstrijd tegen Hongarije. De kwalificatiereeks voor het WK, dat in Brazilië plaatsvindt, sluit Oranje 15 oktober 2013 met een uitduel tegen Turkije af. Groep D bestaat verder uit Roemenië, Estland en Andorra. De groepswinnaar plaatst zich direct voor het WK in Brazilië, de nummer twee speelt een play-offwedstrijd.

Bondscoach Bert van Marwijk liet tegen persbureau Novum weten dat hij de start van de kwalificatiereeks pittig vindt, met wedstrijden tegen de beste ploegen Turkije, Hongarije en Roemenië binnen anderhalve maand. „We weten na vier duels al redelijk hoe we ervoor staan.”

Speelschema Nederland groep D:7 september 2012: Turkije thuis 11 september 2012: Hongarije uit12 oktober 2012: Andorra thuis16 oktober 2012: Roemenië uit 22 maart 2013: Estland thuis26 maart 2013 Roemenië thuis6 september 2013: Estland uit10 september 2013: Andorra uit11 oktober 2013: Hongarije thuis15 oktober 2013: Turkije uit