VluchtelingenWerk: uit te zetten gezinnen in de put

Uitgeprocedeerde ouders en kinderen in gezinslocaties hebben het zwaar. VluchtelingenWerk schrijft een brandbrief aan minister Leers (Asiel, CDA).

Kinderen die hun vertrouwde school kwijt zijn, psychische en medische behandelingen die plotseling worden gestopt, ouders die hun sociale netwerk zien verdampen. Ontheemd. Zo voelen mensen zich op twee ‘gezinslocaties’ in Katwijk en Gilze.

Vandaag stuurde VluchtelingenWerk Nederland een brandbrief naar minister Leers (Asiel, CDA) over de twee gezinslocaties voor uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen. De psychische nood van ouders en kinderen is hoog, staat in de brief. Ook krijgen ze vaak niet de vereiste medische zorg en zijn er wachttijden voor een plek op een middelbare school.

Uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen worden sinds afgelopen zomer opgevangen in een sobere gezinslocatie. Voorheen kwam het voor dat een gezin op straat werd gezet, omdat het geen recht meer had op opvang. In januari dit jaar verbood de rechter dat. Op de beide gezinslocaties verblijven momenteel 700 mensen, uit met name Afghanistan, Armenië, Azerbajdzjan, Burundi, China, Georgië, Guinee, Irak, Iran, Joegoslavië en Rusland. 300 bewoners zijn jonger dan twaalf jaar.

Het samenbrengen van gezinnen in moeilijke omstandigheden op één locatie met een zeer sober regime werkt niet, stelt VluchtelingenWerk. Mensen praten elkaar de put in, zegt een woordvoerder. „Het werkt averechts, want de mentale kracht om te werken aan terugkeer ontbreekt.” VluchtelingenWerk sprak met tachtig kinderen en volwassen.

Ook de dagelijkse meldplicht midden op de dag verhoogt de psychische druk, staat in de brief. Die geldt voor alle volwassenen vanaf achttien jaar. Vrijstelling is alleen mogelijk voor doktersbezoek. Voor een bezoek aan de advocaat of een zitting bij de rechtbank wordt geen uitzondering gemaakt. Ook niet voor bewoners die ziek zijn of slecht ter been.

De bedoeling is dat gezinnen binnen enkele weken vertrekken naar het land van herkomst. In praktijk blijkt dat niet te lukken. In de brief staat dat er ook gezinnen verblijven die geen zicht hebben op terugkeer omdat ze uit landen komen die daaraan niet meewerken (China en Ethiopië). Daarnaast verblijven er gezinnen op de gezinslocaties die niet volledig zijn uitgeprocedeerd. Gevolg is dat veel mensen lange tijd in Gilze en Katwijk wonen. In de nabije toekomst zal dat niet te veranderen. Volgens VluchtelingenWerk is de sobere opvang daarvoor ongeschikt.

    • Sheila Kamerman