Vies was nog nooit zo schoon

Indian men bathe on a water pipe above a sewage drain on a cold and foggy morning in New Delhi, India, Tuesday, Dec. 20, 2011. Though India is famous for its brutally hot summers, temperatures fall sharply for a few weeks in December and January. Poor people, particularly those living on the streets, are the worst hit. (AP Photo/Kevin Frayer) AP

„Mag ik de shampoo?” zegt de Indiër links. „Goed schrobben, je stinkt”, zegt zijn buur. Maar deze mannen kunnen schrobben zoveel ze willen, de kans dat ze de lucht uit de rioolafvoer die ze als badplaats gebruiken overtreffen, is gering.

De mannen, die op een waterleiding onder een viaduct even buiten New Delhi staan, staan niet alleen in de stank, maar ook in de kou. Vorige week daalde de temperatuur in vier dagen met negen graden. Dinsdagnacht was het maar zo’n 7.1 graden Celsius. Vandaar de mist.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef zijn er in India nog honderden miljoenen mensen (72 procent van de bevolking) zonder sanitaire voorzieningen. Veel sloppenwijken zijn niet aangesloten op het riool. Daardoor raakt het oppervlaktewater ernstig vervuild. Van de 2,5 miljard mensen die wereldwijd hun behoefte in het openbaar doen, leven er 665 miljoen in India.

Het merendeel van de Indiërs heeft niet alleen beperkt toegang tot toiletten, ook stromend water is een probleem. In de 35 steden van India met meer dan een miljoen inwoners, is er gemiddeld maar 4,3 uur stromend water op een dag. Dat komt omdat er onvoldoende druk is om het water rond te pompen. Ook zijn er beperkte mogelijkheden om het water te recyclen. De zeventien zuiveringsinstallaties in de regio Delhi zijn slechts in staat om in de helft van de drinkwaterbehoefte te voorzien.