uitgelicht

In this undated handout image made available by the Wolfsonian Museum in Miami Beach, shows Isabella Rossellini acting in a series of short videos named "Seduce Me". The videos , which she created, show seduction rituals of animals as Rossellini dresses in paper outfits and interacts with puppets. She will create an installation art piece for Art Basel Miami Beach in December. (AP Photo/Wolfsonian Museum) ORG XMIT: NYET889 AP

Film

Coco avant Chanel (Anne Fontaine, 2009, Frankrijk/België). Kabbelende biopic over Coco Chanel (1883-1971) gaat over de periode voordat zij doorbrak als couturier: haar tijd als chansonnière in een nachtclub, de jaren die ze doorbracht met de rijke lanterfanter Étienne Balsan (een mooie rol van Benoît Poelvoorde) en haar verliefdheid op de Britse zakenman Arthur Boy Capel. Ze voelt zich niet echt thuis in de adellijke beau monde en gaat uit verveling hoeden zonder tierelantijntjes ontwerpen. In 1913 opent ze haar eerste boetiek. Hoofdrol van Audrey Tautou.Net5, 20.30-22.50.

The Family Man (Brett Ratner, 2000, VS). Nogal voorspelbare romantische komedie laat even succesrijke als eenzame neo-yup Nicolas Cage beleven wat er zou zijn gebeurd als hij eertijds wél voor zijn grote liefde Téa Leoni had gekozen: op kerstmorgen wordt hij gewekt door kinderstemmen in een tobberige voorstad.RTL5, 20.30-23.00u.

Cruel Intentions 2 (Roger Kumble, 2000, VS). Snel gemaakt vervolg op succesfilm uit 1999 is de zoveelste variant op de roman Les Liaisons Dangereuses van Pierre Choderlos de Laclos uit 1782. Sarah Michelle Gellar liet zich niet meer strikken voor deze zogenaamde prequel waarin de hoofdpersonen opnieuw/alweer seks aanwenden om hun klasgenoten te manipuleren. RTL8, 20.30-22.15u.

The Golden Compass (Chris Weitz, 2007, VS/Engeland). Eerste deel van een beoogde filmserie naar de trilogie His Dark Materials (‘Noorderlicht’) van Philip Pullman. Het sprookjesachtige relaas van het eigengereide meisje Lyra dat met behulp van een gouden kompas, een soort waarheidsmeter, voorgaat in een even archaïsche als archetypische strijd tussen goed en kwaad, kent de nodige religieuze referenties en echo’s van The Lord of the Rings, Narnia en Harry Potter. RTL4, 21.00-23.10u.

Informatief

Nigella’s Christmas kitchen: the big freeze. Nigella Lawson bereidt eten dat tot de kerstdis bewaard kan blijven: chutney, chilly jelly, gekruid fruit met sherry (lekker over roomijs), bisschopswodka en ‘puddini’-truffels. Verder ook een aantal lunchgerechten waaronder een espresso Martini. BBC 2, 19.30-20.00u.

Serious request. Sophie Hilbrand en Sander Lantinga laten zien wat er gebeurt in en om het Glazen Huis, dat dit jaar in Leiden staat. Zij ontvangen BN’ers en gulle gevers en hebben contact met de deejays die er zonder eten zitten opgesloten. De inzamelingsactie van dit jaar haalt geld op om moeders te ondersteunen die geraakt zijn door oorlog- of conflictsituaties.Ned.3, 19.30-20.25u; 22.30-22.45u.

Labyrint: de magie van het brein. Het Human Brain Project moet de komende tien jaar een volledige computersimulatie van het menselijk brein opleveren. Daarmee kunnen hersenziektes zoals alzheimer, schizofrenie en autisme op een nieuwe manier worden bestudeerd. Medicijnen kunnen ermee worden getest zonder proefdieren te gebruiken. Hiervoor is een supercomputer nodig die meer dan 1000 keer krachtiger is dan de huidige generatie supercomputers. Volgens neurowetenschapper Henry Markram kan zijn model van de menselijke hersenen in een computer over tien jaar klaar zijn. Verder in deze aflevering de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Brain Computer Interface technologie (BCI). Die moet het in de toekomst mogelijk maken om met behulp van slechts gedachten apparaten te besturen. Ned.2, 20.50-21.20u.

Pauw in Culemborg. Tijdens de jaarwisseling 2009/2010 kwam het in de Culemborgse wijk Terweijde tot ongeregeldheden tussen bewoners van Molukse en bewoners van Marokkaanse afkomst. Jeroen Pauw leidt vanavond een gesprek tussen bewonersuit die wijk. Wordt om 00.20u gevolgd door Twee waarheden in Culemborg, een documentaire die is gemaakt door twee ploegen: een Molukse en een Marokkaanse.Ned.1, 23.00-00.05u.

Amusement

Ali B op volle toeren. De populaire rapper brengt Corry Konings, zangeres van Corry & de Rekels (Huilen is voor jou te laat) in contact met Jerrely Slijger, beter bekend als Kempi (Nog Meer Succes) om elkaars werk te gaan vertolken. Ned.3, 20.25-21.10u.

Seduce me. Twee jaar na Green porno heeft actrice Isabella Rossellini opnieuw een serie filmpjes over het seksuele leven der dieren gemaakt. Vanavond verkleedt Rossellini zich als wants, een dier waarvan bekend is dat het vrouwtje geen geslachtsorganen heeft. Om haar eieren te bevruchten steekt het mannetje haar met zijn vlijmscherpe penis en pompt zijn zaad in de wond.Arte, 22.35-22.50u.