Turkije pakt journalisten op

De Turkse politie heeft gisteren veertig mensen gearresteerd, in meerderheid journalisten, als onderdeel van een onderzoek naar een Koerdische organisatie die wordt beschuldigd van banden met rebellen van de separatistische Koerdische Arbeiderspartij, de PKK.

Dat heeft de Turkse staatstelevisie gemeld. Onder de arrestanten zijn een fotograaf van het Franse persbureau AFP en journalisten van Koerdische mediaorganisaties.

Sinds het onderzoek begon naar de Unie van Koerdistan Gemeenschappen, zijn in verband daarmee honderden Koerden opgepakt, met inbegrip van gekozen burgemeesters. Volgens de Turkse aanklagers is de organisatie in werkelijkheid de politieke arm van de PKK, die in Turkije als terreurgroep geldt en verboden is. De Koerden zeggen dat het gaat om een overkoepelende organisatie die alle Koerden omvat. Gisteren was volgens de aanklagers haar „pers- en propaganda” tak doelwit.

In Turkije zaten voor deze nieuwe arrestaties al meer dan zestig journalisten gevangen, voorzover bekend het hoogste aantal in de wereld. De Verenigde Staten en de Europese Unie leveren regelmatig kritiek op de situatie van de Turkse pers.

De onafhankelijke journalistenorganisatie Reporters zonder Grenzen liet weten „zeer bezorgd” te zijn over de nieuwste golf arrestaties. „De Koerdische kwestie wordt niet opgelost door dissidente standpunten te onderdrukken in naam van de strijd tegen terrorisme.” (AP)