Topless betogers ontvoerd

Drie activisten van de prominente Oekraïense vrouwen/mensenrechtenbeweging FEMEN zijn in Wit-Rusland ontvoerd door geheimagenten en vervolgens vernederd, bedreigd, mishandeld en naakt achtergelaten in een bos.

Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt.

De drie vrouwen namen maandag deel aan een vreedzaam protest tegen de Wit-Russische leider Loekasjenko in Minsk, en verdwenen daarna. Ze protesteerden topless, zoals de veelal jonge, blonde FEMEN-activistes altijd doen bij protesten.

Ze waren enige tijd spoorloos. Volgens FEMEN werden de drie vrouwen bij vertrek uit Minsk door KGB-agenten ontvoerd en geblinddoekt naar een bos gereden, 300 kilometer van Minsk. Daar werden ze in elkaar geslagen, bedreigd met een mes, gedwongen om zich uit te kleden en met olie overgoten. Een KGB-agent dreigde hen in brand te steken. Ook werden hun haren afgesneden. Uiteindelijk werden ze naakt en zonder papieren achtergelaten in het bos.

Van Loekasjenko is bekend dat hij protesten tegen zijn bewind van zijn eigen burgers doorgaans niet tolereert. Dat hij nu ook buitenlanders gewelddadig aanpakt, is nieuw.

Ook het protest van maandag, precies één jaar na de frauduleuze en international scherp bekritiseerde presidentsverkiezingen die door Loekasjenko werden gewonnen, werd hardhandig opgebroken door de KGB. (AP)