Spotify versus Rara

Rara wil muziek via het web makkelijk maken: je hoeft geen whizzkid te zijn om de software te bedienen. Concurrent Spotify gooit er juist een schepje bovenop met professionale muziek-apps.

None

Muziek-dienst

Rara

Voor pc en Mac met Flash en Android-telefoons ***

Spotify-apps

Voor pc, Mac, Android en iPhone *****

Het was even schrikken toen een exclusieve uitnodiging van ‘rara’ in de inbox verscheen. Gelukkig, niet de voormalige Nederlandse terreurorganisatie, maar de nieuwe streaming muziekdienst Rara.com vroeg om aandacht. Bij streaming muziek worden geen bestanden gedownload maar mag je via internet onbeperkt muziek luisteren.

Een lage introductieprijs, een simpele bediening en een eigenwijze naam die officieel zonder hoofdletter gespeld wordt: dat is de Rara-formule voor onervaren digitale muziekliefhebbers – en natuurlijk voor Hen Die Onbetaald Downloaden.

Rara is een directe concurrent van Spotify, nu de grootste aanbieder van muziek via internet met een database van 12 miljoen nummers. Spotify is bestemd voor muzikale veelvraten. Rara zegt op een andere doelgroep te mikken, die juist helemaal geen ervaring heeft met streaming muziek. De massa die gebaat is bij een laagdrempelige bediening, een kleurrijke achtergrond: online music for dummies.

Het is een catalogus van de vier grote platenmaatschappijen en een groot aantal kleinere labels. Er zijn 10 miljoen liedjes te beluisteren: veel pop, een beetje klassiek en jazz.

Wie inlogt op de Rara-site krijgt kant-en-klare hitlijsten aangeboden en intelligente afspeellijsten, gebaseerd op stemmingen als ‘Stoom afblazen’, ‘Tranentrekkers’ of ‘Koning te rijk’. Je kunt ook rechtstreeks zoeken in de database. De Rara-site werkt op elke pc of Mac met Flash.

Uitgerekend in de week dat Rara beschikbaar komt in achttien landen, rolt concurrent Spotify zijn nieuwe versie uit. Het is nu mogelijk Spotify-apps te maken die toegang geven tot liedjes uit de database. De eerste voorbeelden: muziektijdschrift Rolling Stone stelt een lijst samen van de ‘favoriete reggaesongs van Mick Jagger’. Concertdatabase SongKick tipt je automatisch wanneer je favoriete artiesten in de buurt optreden. En ook het ‘persoonlijke’ radiostation LastFM geeft zijn suggesties nu door via Spotify. Een mooie aanvulling. Daarnaast verbeterde Spotify zijn automatische aanbevelingen. Je kunt snel een radiostation gebaseerd op een artiest samenstellen.

Nu de hamvraag: wat kost het? Spotify heeft een beperkte gratis versie met advertenties, Rara zegt niet voor dit freemium model te kiezen („geen advertenties!”) en vertrouwt erop dat de introductieprijs (1 euro voor de eerste drie maanden) genoeg klanten trekt. Daarna betaal je 5 euro per maand voor Rara – evenveel als de advertentievrije versie van Spotify. Beide diensten kosten mobiel een tientje per maand. De Rara-app werkt alleen nog op Android-telefoons, een iPhone-versie is onderweg. Spotify ondersteunt beide.

Het geluid van Rara is minder goed dan dat van Spotify. Dat is hoorbaar. Met de twee diensten naast elkaar op één pc kiezen je oren voor Spotify. Wil Rara een serieuze streaming concurrent worden, dan moet de geluidskwaliteit omhoog. Want ook dummies hebben oren.

Marc Hijink

    • Marc Hijink