Scholieren weer op de been tegen ‘ophokuren’

Foto NRC / Merlin Daleman

Op het Museumplein worden vanmiddag om 14.00 uur 10.000 scholieren verwacht. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft namelijk opgeroepen te demonstreren tegen de plannen van minister van Bijsterveldt, die de 1040-urennorm weer in wil voeren.

Het LAKS is woedend op de minister. Afgelopen maand presenteerde Van Bijsterveldt, gesterkt door een voorstel van kamerlid Harm Beertema (PVV), een wijziging in de onderwijswet, waardoor de 1040 urennorm blijft gelden voor de eerste twee lesjaren in het voortgezet onderwijs.

Chanine Drijver, voorzitter van het LAKS, hoopt dat de staking voor een nieuwe wet zorgt:

“Inzet van de staking is een wet waarin wordt gegarandeerd dat ophokuren niet meer voorkomen. Daarvoor moet de Eerste Kamer het wetsvoorstel met een urennorm van 1040 verwerpen.”

Volgens onderwijsredacteur Bart Funnekotter van NRC Handelsblad verschilt de situatie wezenlijk van die in 2007:

“In 2007 was het zo dat de scholieren protesteerden tegen de 1040-urennorm, omdat die uren niet zinnig ingevuld konden worden. Nu is er een extra wet aangenomen waarin precies staat wat een les moet inhouden: Er moet een gekwalificeerd docent voor de klas staan, de les moet deel uitmaken van het reguliere rooster en de les moet inspirerend zijn. Met deze wetswijziging is dus het ophokken de facto verboden.”

Op Twitter wordt opgeroepen komen protesteren:

Twitter avatar LAKStweets LAKS VANDAAG: Scholieren willen niet langer worden opgehokt door de 1040-urennorm! #Staken op het #Museumplein A’dam. 14:00uur! BE THERE!
Twitter avatar Bernardus_K Bernard Kostwinner nu zo naar Amsterdam, stakende voor het #LAKS
Twitter avatar hetLP Leerlingenparlement Vandaag is de staking om 14:00 de staking tegen de #ophokuren #Museumplein #laks. Be there!
Twitter avatar JeugdagHMR1 Johan Dubbeldam #scholierenstaking. Houd het netjes. Voorkom problemen. Er is ook veel politie aanwezig. Kijk op www.laks.nl voor de afspraken 2/2
Twitter avatar ChanineDrijver Chanine Al weer even wakker.. Vandaag is de dag! #scholierenstaking #ophokuren

Een uur geleden lag het Museumplein er nog wat leeg bij:

Museumplein rond 13.00 uur. Foto twitter.com/lalalalinderMuseumplein rond 13.00 uur. Foto twitter.com/lalalalinder

Een vorig protest in november 2007 liep uit de hand doordat scholieren de confrontatie opzochten met de politie, daarom roepen ze dit keer tot een vreedzame demonstratie.

    • Judith Laanen