Politieke crisis in Irak kort na vertrek Amerikaanse troepen

De Iraakse vicepresident Hashemi gisteren op een persconferentie in Irbil in het noorden van Irak. Foto Reuters

De Iraakse premier Maliki heeft de Koerdische autoriteiten in het noorden van het land gevraagd de voortvluchtige sunnitische vicepremier Tariq al-Hashemi uit te leveren aan zijn regime. Het verzoek om zijn uitlevering is de laatste ontwikkeling in een politieke crisis die in Irak lijkt uitgebroken nadat eind vorige week de laatste Amerikaanse militairen het land verlieten.

Tegen vicepresident Hashemi werd maandag een arrestatiebevel uitgevaardigd omdat hij is aangeklaagd voor terrorisme. Hij heeft zich volgens de Iraakse aanklagers een aantal jaren geleden schuldig gemaakt aan het financieren van aanslagen op regerings- en veiligheidsfunctionarissen. Hashemi zelf ontkent de aanklachten en zijn partij, die onderdeel is van de huidige regering van nationale eenheid, boycot sinds kort zittingen van zowel het kabinet als het parlement.

Hashemi verblijft op dit moment in Ibril in het noorden van Irak, waar hij bescherming krijgt van de autonome Koerdische autoriteiten. Het arrestatiebevel tegen hem kwam een dag nadat de Verenigde Staten zijn laatste militairen uit Irak hadden teruggetrokken. Sinds die dag lijkt Irak in een politieke crisis gestort. Premier Maliki dreigde vandaag namelijk de sunnitische partijen van Hashemi uit de regering te zetten als zij hun boycot niet willen beëindigen.

De sunnitische minderheid in Irak had het onder Saddam Hussein voor het zeggen, maar moet nu accepteren dat de shi’itische meerderheid de meeste macht in handen heeft. Extremistische elementen binnen de sunnitische gemeenschap waren de laatste jaren verantwoordelijk voor veel geweld in het land. De vrees is dat het geweld in Irak opnieuw kan verergeren als de regering van nationale eenheid uit elkaar valt. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden riep de politieke leiders in het land vandaag op de dialoog met elkaar aan te gaan.

    • Pim van den Dool