P.C. Hooft- prijs naar dichter Oosterhoff

still uit het gedicht Ik niet meer van Tonnus Oosterhoff
still uit het gedicht Ik niet meer van Tonnus Oosterhoff

Dichter Tonnus Oosterhoff krijgt de P.C. Hooftprijs 2012 voor zijn hele oeuvre. Hij krijgt Nederlands belangrijkste literaire onderscheiding omdat zijn poëzie volgens de jury „in hoge mate vernieuwend” is. „Ze heeft de Nederlandse dichtkunst van diverse keurslijven bevrijd, niet planmatig of vanuit een dichterlijke ideologie, maar door persoonlijke oorspronkelijkheid en het bijzondere talent van de auteur voor het vastleggen of liever gezegd juist beweeglijk maken van moeilijk benoembare sensaties.” Aan de prijs is 60.000 euro verbonden.

Met zijn 58 jaar is Tonnus Oosterhoff een relatief jonge laureaat. Alleen Bernlef en Eva Gerlach kregen de prijs de afgelopen twintig jaar op jongere leeftijd.

Oosterhoff, eerder winnaar van onder meer de VSB poëzieprijs en de Jan Campertprijs, geldt al jaren als een van de belangrijkste dichters van Nederland, zowel door zijn reguliere poëzie als door de bewegende gedichten die hij de laatste jaren maakte. Vanaf zijn debuut in 1990 is zijn gang als dichter besprenkeld met literaire prijzen en laaiend enthousiaste kritieken. Critici en jury prezen de durf, de eigenheid, de humor en de levendigheid van zijn poëzie. Met zijn vierde bundel, Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen, uitgebracht in 2002, plaatste Oosterhoff zich onder de grote vernieuwers van de Nederlandse poëzie.

Het is een bundel die je met verbazing leest. Beweging was al een trefwoord voor de stijl van Oosterhoff, maar in deze bundel breekt hij in op de leesletter met doorhalingen, meegedrukte handgeschreven zinnen en met tekst in afwijkend lettercorps en in grijstinten. Een cd-rom met bewegende gedichten vervolmaakt zijn wens jazz te maken van taal.

Tonnus Oosterhoff studeerde Nederlands en psychologie en werkte enige tijd als onderwijspsycholoog in Utrecht. Zijn droom was om aan de universiteit onderzoek te doen naar denkprocessen en taalpsychologie. In plaats daarvan raakte hij in de tekstschrijverij: hij redigeerde teksten en schreef verhalen voor vrouwenbladen als Mijn geheim, Intiem en Anoniem.

De P.C. Hooftprijs wordt 24 mei uitgereikt in Den Haag.

Bekijk en lees de bewegende gedichten op de site van Tonnus Oosterhoff:www.tonnusoosterhoff.nl