Orkest nog niet op kerststerkte

L’enfance du Christ van Berlioz. Het Gelders Orkest en Laurens Collegium. Gehoord: 20/12 Amphion Doetinchem; tournee t/m 26/12 **

De jeugd van Jezus intiem verklankt door de areligieuze Hector Berlioz – zijn tijdgenoten keken er van op. Berlioz begon zijn L’enfance du Christ precies in het midden, met het tijdens een spelletje kaart uit verveling neergepende Herderskoor. Dat werkje viel bij de presentatie in 1850 onmiddellijk in de smaak. Aangemoedigd door dat succes breidde hij het stuk uit tot een avondvullend kerstoratorium.

Daarbij hield Berlioz zichzelf opvallend in toom. Alleen in het eerste deel van zijn trilogie sacrée, laat hij kort het koper schallen. De vlucht van de heilige familie naar Egypte en de warme ontvangst door de ongelovigen zijn mild getoonzet, met twee mooie duetten tussen Jozef en Maria en een paar fijne koren. Echt spannend wordt het nergens, maar er is volop gelegenheid voor vervoering.

Voormalig chef Roberto Benzi wist Het Gelders Orkest en het samengestelde koor van jonge Rotterdamse zangers aan het begin van deze kersttournee nog niet tot grote hoogte op te stuwen. De doffe akoestiek van Schouwburg Amphion liet orkest- en koorklanken maar moeizaam samensmelten. De op Benzi’s instigatie volledig bezette solistencast bleek niet over de hele linie even sterk.

    • Joep Stapel