Onrustige scholierenstaking op Museumplein - waterkanon ingezet

Demonstrerende scholieren op het Museumplein in Amsterdam. Foto twitter.com/daanbrandenbarg

De scholierenstaking tegen de 1040-urennorm op het Museumplein is vanmiddag in grimmige sfeer verlopen. De politie heeft een waterkanon en politie te paard ingezet om het plein schoon te vegen. Persbureau Novum meldt dat er tien leerlingen zijn aangehouden wegens vernielingen en het gooien van vuurwerk.

Volgens NRC-redacteur Yasmina Aboutaleb, die de hele middag ter plaatse was, was het onrustig op het plein:

“Het was vanaf het begin al grimmig. Al snel werd er ook met vuurwerk gegooid. Vanaf het podium werd gemaand dat dat niet mocht. Er was door de onrust even sprake dat de staking gestaakt zou worden. Er werd namelijk veel vuurwerk gegooid, dat in het publiek af ging, waaronder ook hele grote staven vuurwerk. Er was veel politie in burger en de Mobiele Eenheid stond ook paraat. Groepjes jongens zijn met elkaar op de vuist gegaan en ook opgepakt.”

LAKS: demonstratie geslaagd

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren noemt de demonstratie een ‘groot succes’: “De staking verliep relatief rustig, en het programma werd vlot afgewerkt”, aldus voorzitter Chanine Drijver.

PVV-Kamerlid bekogeld en verslaggever GeenStijl gewond geraakt

De politie wilde vooral dat iedereen dicht bij het podium bleef zodat ze overzicht konden houden over de vuurwerkincidenten. Groepjes die op het dak van een nabijgelegen Albert Heijn stonden, zijn door de ME gemaand weg te gaan. PVV-Kamerlid Beertema, die kwam spreken, is onder andere bekogeld met aanstekers, een krentenbol en pennen. AT5 meldt dat een verslaggever van GeenStijl gewond is geraakt.

Uit nieuwsgierigheid gekomen om te protesteren

Op het Museumplein hadden zich zo’n 1000 scholieren verzameld. Grote afwezige was minister Van Bijsterveldt. Ze wilde de demonstranten niet toespreken omdat ze eerst wil afwachten of de Eerste Kamer instemt met de wetswijziging. Een aantal scholieren is uit nieuwsgierigheid gekomen, aldus Aboutaleb, maar sommigen, bijvoorbeeld uit Wageningen en Den Haag, zijn ook echt gekomen om te protesteren. Een docent van het Amsterdamse Huygens College vertelde aan Aboutaleb dat de leerlingen van zijn school een briefje ondertekend door de ouders nodig hadden om te komen staken.

Demonstreren tegen ‘ophokuren’

Het LAKS had de scholieren opgeroepen te demonstreren tegen de 1040-urennorm. Die zogeheten ‘ophokuren’ blijven door een recente wijziging in de onderwijswet gelden voor de eerste twee lesjaren in het voortgezet onderwijs.

Ooggetuigen leggen grimmige sfeer vast

Op Twitter hebben ooggetuigen de grimmige sfeer vastgelegd:

Twitter avatar ikhouvanilse Ilse van Eck Net spoot ie nog omhoog maar nu is de straal omlaag gericht #auw #laks
Twitter avatar lalalalinder Linda Duits Het waterkanon wordt juichend ontvangen #laks #museumplein http://t.co/2ZQQIlax
Twitter avatar Floor_91 Floor Scholierenstakin museumplein loopt uit de hand, politie en me arresteren leerlingem.
Twitter avatar lalalalinder Linda Duits Er wordt nog steeds met vuurwerk gegooid en veel gerend, hoewel het protest is afgelopen #laks #museumplein
Twitter avatar NielsHoens Niels Haha nu wordt het wel vet. 500 jongeren staan nu op dat schuine stuk gras op ’t Museumplein “HOOLIGANS, AMSTERDAM” te scanderen. ME ernaastt
Twitter avatar DiMmAJP DamiënJP RT @AT5: Inmiddels ontstaat er wat reuring op het Museumplein. Volg de demonstratie live op http://t.co/l2XUy2su #020live
Twitter avatar anaalderen Lucc. Moeilijk veel politie. #staken #laks
Twitter avatar scholieren Scholieren.com Museumplein loopt vol, goeie sfeer mr de politie dreigt nu al met t afpakken van spandoeken. Gezellig! /Kim http://t.co/Y8uTnIjd

Foto-overzicht

Bekijk hier een foto-overzicht van de demonstratie.

    • Judith Laanen