'Niggabitch' nekt hoofdredacteur

Eva Hoeke, hoofdredacteur van de vrouwenglossy Jackie, heeft haar functie met onmiddellijke ingang neergelegd. Aanleiding is de storm van kritiek die met name via Twitter volgde op een artikel in het tijdschrift waarin de wereldberoemde r&b zangeres Rihanna werd uitgeroepen tot ‘de ultieme niggabitch’.

Zondagochtend verscheen het eerste bericht op Twitter. BNN-presentator Zarayda Groenhart stuurde een foto van de pagina uit Jackie, waarin een kledingstijl voor kinderen wordt getoond, gebaseerd op de kledingstijl van Rihanna. Bij de beelden staat een met opzet fout gespelde tekst: „Ze heb street cred, ze heb een ghetto ass, en ze heb dat gouden keeltje… Rihanna, the good girl gone bad, is de ultieme niggabitch.” Groenhart voegde aan de foto toe: „Niggabitch?! Kan niet hoor! Wat jij?”

De tweet van Groenhart werd opgepikt door hiphopjournalist Saul van Stapele, werkzaam voor NRC Handelsblad. Een van zijn volgers stuurde een kritische tweet naar hoofdredacteur Eva Hoeke van Jackie. Haar reactie was in eerste instantie vergoelijkend. „Volgens mij ligt de grap er duimendik bovenop. Wie dat niet ziet, is extreem gevoelig op onderwerp. Maar indien gekwetst: excuus!”

Omdat het vervolgens reacties via Twitter, Facebook en email bleef regenen, reageerde Hoeke opnieuw met een lange brief op Facebook waarin ze uitlegde dat het een slechte grap betrof die haar door de vingers was geslipt. Ook dook er nog een foto op van een dialoog uit hetzelfde nummer van Jackie waarin de (blanke) hoofdredacteur zichzelf niggabitch noemt, omdat ze in Krommenie heeft gewoond „en een piercing door mijn neus (had) met een wietblad”.

Eergisteren explodeerde de kwestie. De term ‘niggabitch’ bleef rondstuiteren op internet, drummer Questlove van The Roots (1,8 miljoen volgers) citeerde het stuk, New York Magazine berichtte er over en dinsdag schold zangeres Rihanna (10,8 miljoen volgers) de hoofdredacteur van het Nederlandse modetijdschrift persoonblijk uit via Twitter. „Je had blijkbaar geen ter zake doende beschaafde informatie meer af te drukken”, aldus Rihanna. „In plaats daarvan betaalde je voor een artikel waarin een heel ras wordt gedegradeerd... here are my two words for you: FUCK YOU!”

In een persverklaring liet Hoeke gisteren weten dat ze opstapt omdat haar reactie in eerste instantie tekort schoot. De door haar aangeboden rectificatie is geen adequate oplossing, vindt ze bij nader inzien. Met uitgever Yves Gijrath van GMG kwam ze gisteren tot de conclusie dat haar geloofwaardigheid is aangetast.