Niet alle zijpaden zijn boeiend in cursus cabaret

None

cabaret

Brigitte Kaandorp: Cabaret voor beginners

T/m 15/6. brigittekaandorp.nl ***

„Dit wordt een enorm leerzame, maar ook educatieve avond”, zegt Brigitte Kaandorp aan het begin van haar nieuwe programma – nadat ze eerst haar opkomst heeft gedaan, geheel volgens punt één van haar tien punten voor een geslaagde cabaretvoorstelling. En die andere negen punten werkt ze in de loop van haar optreden ook nog af, hoewel er natuurlijk niet veel valt op te steken.

Ze presenteert Cabaret voor beginners weliswaar als een cursus, maar slaat onderweg zo veel zotte zijpaden in (zich excuserend voor het „rommelige” verloop) dat het nut veruit in de schaduw blijft van het aangename. Zoals we van haar kunnen verwachten.

De zelf danig gevorderde Kaandorp blinkt, als altijd, vooral uit in de terzijdes die haar ter plekke te binnen lijken te schieten. „Ik ga zó met de cursus beginnen”, zegt ze dan – maar eerst moet haar dus nog even iets anders van het hart.

Zoals een hoogst komisch en tegelijk vertederend relaas over een middelbaar echtpaar dat, de praktische adviezen uit de Kampioen gehoorzamend, op alle seizoenen is voorbereid. Terwijl ze haar eigen bestaan beeldend omschrijft als: „Met wind tegen op de windmeefiets.” Die conference is een hoogtepunt.

En tussen al die bedrijven door zingt ze ook weer een handvol nieuwe liedjes die mooi uiteenlopen van teer en liefdevol tot uitbundig geestig.

Niet alle kronkelwegen in dit programma zijn echter even gaaf. Banjerend door haar bric-à-bracdecor – waarin diverse theatereffecten blijken te schuilen – weet ze wederom heel wat muizenissen lachwekkend te maken. Maar er komen ditmaal ook conferences voorbij die hooguit overeind blijven door haar unieke, chaotische voordracht – en niet door het al te karige ideetje dat eraan ten grondslag ligt. Zo interessant is het immers niet, om een jammerklacht aan te horen over de rotzooi die bouwvakkers in je huis kunnen aanrichten. Of een uitvoerige beschrijving te krijgen van een mevrouw met een gangreenvoet.

Haar beste programma is dit zodoende niet.

Henk van Gelder

Bekijk Kaandorps vorige show Zó op uitzendinggemist.nl

    • Henk van Gelder