N*gg* b*tch

Overal ter wereld wordt Rihanna’s imago van sekspoes gewaardeerd. Maar dat betekent niet dat het Nederlandse damesblad Jackie de Amerikaanse zangeres een „niggabitch” met een „ghetto ass” mag noemen. Dat weet hoofdredacteur Eva Hoeke, die haar functie gisteren neerlegde, nu ook.

Jezebel, een bekend feministisch blog in Amerika, noemt Jackie een „Incredibly Stupid Magazine”. Een adequate typering. Jackie is onnozel als een provinciaal in de stad. Zo is niggabitch verkeerd gespeld. En alleen heel domme vrouwen vinden het woord bitch stoer. Volkomen terecht weigerde BNR-presentatrice Frederique de Jong dit jaar dan ook haar nominatie voor de ‘Radiobitch Award’, vanwege de beledigende naam.

Blanken houden van ghetto. Toen zwarte hiphop in de jaren 80 populair werd, zijn veel kleine zwarte platenlabels opgekocht door blanke platenmaatschappijen. Gelijktijdig dook in steeds meer hiphop het zwarte gangsterimago en de zwarte sekspoes op. Van alle zwarte hiphopmuziek wordt nu 70 procent aan blanken verkocht. Veel wordt in Amerika uitgezonden door Black Entertainment Television: sinds vijftien jaar in handen van het blanke mediaconglomeraat Viacom. De wereldroem van Rihanna is ook aan deze ontwikkeling te danken. Ook deze blanke krant zette vorige maand nog verlekkerd boven het verslag van haar concert in Nederland dat de „billen van Rihanna in topvorm” waren.

Toen de Amerikaanse, blanke radiopresentator Don Imus de leden van een zwart vrouwenbasketbalteam in 2007 „nappy-headed hos” (‘hoeren met een pluishoofd’) noemde, werd hij ontslagen. De stommiteit van Jackie is vergelijkbaar.

Zelfs in serieuze artikelen over de geschiedenis van het N-woord, wordt het N-woord in Amerika vermeden. Ook het voluit schrijven van het B-woord is in kranten taboe. Een ass noemt de pers hooguit een butt. Maar nooit samen met ghetto.

Rihanna, de zangeres wier gezicht tot moes werd geslagen door zanger Chris Brown en die vervolgens een opwindend bedoelde videoclip maakte over een gewelddadige relatie, vertelde in het tijdschrift Rolling Stone dat ze het soms fijn vindt te worden geslagen, omdat haar vader sloeg. Op de cover van dat nummer toont Rihanna haar billen in een piepklein gescheurd zilveren broekje. Het verhaal kreeg tot mijn verbazing een prima beoordeling van Double X, het toonaangevende feministische blog van het Amerikaanse onlinemagazine Slate. In het gevaarlijke gebied tussen zwarte stereotypen en het aan de kaak stellen van vooroordelen gaf Rihanna’s „zelfbewustzijn” de doorslag.

Nu heeft Rihanna ruim tien miljoen volgers op Twitter dus even zelfverzekerd van het bestaan van Jackie en van Nederlands racisme op de hoogte gebracht, met een welgemeend „FUCK YOU!!” Dit uiteraard „with all respect, on behalf of my race”.

Benieuwd of The New York Times deze rel beschrijft. Zoveel goede smaak is door de krant nauwelijks nog te parafraseren met het gebruikelijke „sexual references” en „racial slur”.

    • Margriet Oostveen