'Negro' breekt Suarez op

Luís Suarez raakte als Ajaxspits regelmatig in opspraak. De Uruguayaan krijgt in Engeland een langdurige schorsing vanwege racisme.

FC Liverpool is in rep en roer. De Engelse voetbalbond FA heeft zijn aanvaller Luís Suarez (24) gisteren voor acht duels geschorst vanwege racistische uitlatingen. De Uruguayaan krijgt bovendien een boete van circa 48.000 euro.

De vroegere spits van Ajax zou op 15 oktober in een competitieduel tegen Manchester United de Franse verdediger Patrice Evra van die club „negro” hebben genoemd. De in Senegal geboren Evra beschuldigde Suarez na de wedstrijd van racisme. Dat acht de bond nu bewezen.

Suarez, die de beschuldiging steeds van de hand heeft gewezen, reageerde teleurgesteld op de uitspraak. „Vandaag is een moeilijke en pijnlijke dag voor mij en mijn familie”, twitterde hij.

De aanvaller heeft veertien dagen de tijd om in beroep te gaan. De kans daarop lijkt groot, gezien de onvoorwaardelijke steun van de clubleiding. Manager Kenny Dalglish, die zijn spits voortdurend in bescherming heeft genomen, toonde zich diep teleurgesteld. „Luís verdient onze volledige steun”, zei de voormalige Liverpool-spits Dalglish.

Op de clubsite staat dat de uitspraak zorgvuldig zal worden bestudeerd en mogelijk in beroep wordt gegaan. „We vinden het heel bijzonder dat Suarez schuldig is bevonden terwijl er behalve Evra niemand is die de vermeende uitlatingen – gedaan voor een bomvolle en luidruchtige tribune The Kop. Ook niemand van zijn eigen team”, luidt de reactie op de clubsite. Ook de scheidsrechter had tijdens de wedstrijd niets onoorbaars gezien of gehoord.

Volgens Liverpool heeft het er alle schijn van dat de FA vastbesloten was Suarez aan te pakken, nog voordat hij de kans kreeg zich tijdens de tuchtzaak in november te verdedigen.

Volgens Suarez heeft hij nimmer de intentie gehad Evra racistisch te beledigen. „Het was gewoon een manier om me uit te drukken.” Volgens de Uruguayaan is negro de bijnaam die Evra’s teamgenoten bij United hanteren.

Directeur Piara Powar van de stichting Voetbal tegen racisme in Europa (FARE) spreekt in een reactie tegen de BBC van een belangrijke straf. De organisatie had uitgezocht welke betekenis het Spaanse woord negro in Zuid-Amerika heeft. „Als het op een vriendelijke manier wordt gebruikt, is het acceptabel. Maar het woord krijgt onmiddellijk een vijandige betekenis als het als belediging is bedoeld. In de context van de wedstrijd is het moeilijk te zien hoe hij het woord op een vriendelijke manier kon gebruiken”.

De Uruguayaanse international kwam na het incident tegen Manchester United opnieuw in opspraak, toen hij tijdens een competitieduel tegen Fulham zijn middelvinger opstak naar de fans van de Londense club. Suarez deed dat nadat hij in het vijandelijke strafschopgebied ten val was gebracht maar geen penalty kreeg.

Het is ook niet de eerste keer dat Evra racistische bejegend zou zijn door een speler van Liverpool. De Britse politie onderzocht in 2006 een incident waarbij toenmalig Liverpudlian Steve Finnan betrokken was. Het kwam destijds niet tot vervolging.

Evra was in 2008 betrokken bij een vechtpartij met terreinmedewerkers van Chelsea, nadat die hem met racistische termen zouden hebben beledigd. Deze zaak mondde uit een schorsing voor Evra van vier wedstrijden en een straf voor een van de terreinknechten.

Suarez raakte in de eredivisie bij FC Groningen en Ajax ook vaak in opspraak wegens fopduiken of andere overtredingen. Zo beet hij tijdens Ajax-PSV in november vorig jaar tegenstander Otman Bakkal in de nek. Ajax schorste hem voor twee competitiewedstrijden en legde hem een geldboete op. De KNVB schorste Suarez voor zeven duels. In januari 2011 bereikten Ajax en Liverpool een akkoord over een transfer waarmee circa 25 miljoen euro was gemoeid.