‘Meer dan honderd doden op bloedigste dag in Syrië’

Hoge Syrische militairen tijdens een oefening van het leger gisteren. Foto AFP via Syrisch staatspersbureau SANA

Syrische troepen hebben gisteren volgens activisten 111 mensen gedood in aanhoudende pogingen de volksopstand tegen het regime van president Assad neer te slaan. De dag van gisteren is daarmee de bloedigste dag van de Syrische opstand tot nu toe.

De berichten over de meer dan honderd doden die gisteren zouden zijn gevallen komen een dag voordat waarnemers van de Arabische Liga beginnen aan hun missie om toe te zien op de naleving van het vredesplan dat het Syrische regime maandag ondertekende. Gisteravond stond het dodental van gisteren nog op iets meer dan dertig.

Frankrijk: slachtpartij van ongekende schaal

Het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zei vanmiddag tegen persbureau Reuters dat de 111 dodelijke slachtoffers van gisteren burgers en activisten zijn en dat de slachtoffers verspreid over heel Syrië vielen. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak over “een slachtpartij van ongekende schaal”. Het dodental onder burgers is volgens activisten opgelopen tot boven de 200 in de laatste 48 uur.

In de noordelijke provincie Idlib zouden gisteren ook nog eens meer dan honderd deserteurs uit het Syrische leger zijn gedood. Gewapende opstandelingen zouden sinds zondag veel zeventien voertuigen van het Syrische leger in brand hebben gezet en veertien regeringssoldaten hebben gedood. In reactie hierop zou het Syrische leger genadeloos hebben gereageerd en tientallen deserteurs hebben gedood.

Syrische oppositie roept VN op veiligheidszones in te stellen

De Syrische Nationale Raad, waarin belangrijke oppositiegroeperingen vertegenwoordigd zijn, riep de Verenigde Naties en de Arabische Liga vandaag opnieuw op meer te doen om de burgerbevolking te beschermen. De tegenstanders van Assad willen dat de VN het geweld sterk veroordeelt en dat er binnen Syrië veiligheidszones voor burgers worden ingesteld.

De Verenigde Staten lieten in een schriftelijke verklaring weten dat het regime van Assad het niet langer verdient om Syrië te besturen en waarschuwde dat de internationale gemeenschap harde maatregelen zal nemen als Syrië het vredesplan van de Arabische Liga niet accepteert.

    • Pim van den Dool