Luid zingende kleuters

18-12-2011, Amsterdam. "Zing met ons mee", kinderen zingen mee met liedjes van Tania Kross in het Concertgebouw te Amsterdam. Foto Bas Czerwinski
18-12-2011, Amsterdam. "Zing met ons mee", kinderen zingen mee met liedjes van Tania Kross in het Concertgebouw te Amsterdam. Foto Bas Czerwinski

Kleuter: „Is het nu afgelopen? Nee! Ik wil nog een keer!”

Moeder: „Helaas schatje, concerten duren altijd maar even. Dat maakt ze juist zo bijzonder!”

Kind: „Niet. Ik wil nog een keer.”

Moeder (sorry-generatie): „Sorry. Au! We zetten thuis de cd op, oké?”

Het Concertgebouw wil een ‘tempel zonder drempel’ zijn en organiseert daarom meezingsessies voor volwassenen én voor kinderen. Het concept is eenvoudig maar effectief: kinderen die een kaartje kopen voor een meezingconcert krijgen van tevoren een cd thuisgestuurd, zodat ze op het concert alle liedjes kennen en die als groupies meejoelen. Denk: K3, maar dan kleinschalig en met luisterliedjes die zowel in de gekozen onderwerpen als de instrumentatie (bandoneon, basblokfluit, marimba) wél verrassen.

Na een proefeditie met liedjes van Ja zuster, nee zuster en twee eerdere jaargangen met Celine Purcell en Lilian Vieira nam operazangeres Tania Kross dit weekend met de haar typerende mix van energie en charisma de vierde Zing met ons mee op zich. Er waren montere instant-klassiekers bij, zoals Trip-trap flipperde-flap en Mannetje in de wasbak („Mannetje toch, ik word helemaal getikt van dat getik van jou!”). Maar ook roerende luisterliedjes, zoals Oma – over een gestorven oma die haar kleinkind in diens dromen nog even komt bezoeken.

Zo’n zaal vol zingende kinderen en ouders – daar mogen tekstdichter Ruben van Gogh en componist Thijs Borsten trots op zijn. Jammer: de volgende Zing met ons mee staat pas voor maart 2013 gepland.

Mischa Spel

Een impressie van de vorige editie is te zien op youtube.com.

    • Mischa Spel