Leger schaart zich achter leiderschap Kim Jong-un

Kim Jong-un, de jongste zoon van de overleden Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il die zich heeft aangediend als opvolger, kan vertrouwen op de steun van de militaire top van zijn land. Het persbureau Associated Press meldde vanmorgen op basis van Zuid-Koreaanse bronnen bij inlichtingendiensten dat de hoogste generaals hun loyaliteit aan hem hebben betuigd.

Vanuit Peking meldde het persbureau Reuters intussen dat het land volgens een andere doorgaans goed geïnformeerde bron aankoerst op een collectief leiderschap van Kim Jong-un, zijn oom Jang Song-thaek en de militaire top. Kim zou nog niet sterk genoeg zijn om zelfstandig te regeren, zoals zijn vader en zijn grootvader Kim Il-sung deden, maar wel als formele leider optreden.

Kim Jong-un leidde gisteren een groep hoge functionarissen, die hun respect kwamen betuigen bij het opgebaarde lichaam van Kim Jong-il. Ook sprak hij met buitenlandse gezanten. In de besneeuwde hoofdstad Pyongyang verzamelden zich vanmorgen eveneens tienduizenden rouwende Noord-Koreanen om hun respect te betuigen.

De VS zeiden gisteren een besluit over de verlening van voedselhulp aan Noord-Korea tot nader order uit te stellen. Verder overleg is gewenst, meende Washington. (Reuters, AP)