Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Kritiek Veiligheidsraad op bouw nieuwe huizen Israël in bezette gebieden

Zondag besloot Israël tot het aanbesteden van de bouw van duizend woningen in de bezette Westelijke Jordaanoever. Foto Reuters / Baz Ratner

Leden van de Veligheidsraad zijn niet bepaald te spreken over de laatste manoeuvres van Israël in de bezette gebieden. Een meerderheid van het belangrijke orgaan van de Verenigde Naties bekritiseerde gisteravond laat de geplande bouw van ruim duizend huizen.

Zeker negen van de vijftien lidstaten uitten kritiek na een briefing van assistent-secretaris generaal Oscar Fernandez-Taranca. Hij zei dat vrede tussen Israël en de Palestijnen “ongrijpbaar blijft in een context van spanningen over grond, diepe wantrouwen tussen de partijen en vluchtige regionale dynamiek.”

Vernietigende boodschappen’

Afgevaardigden van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Portugal zeiden dat Israël een doorstart van de vredesonderhandelingen ondermijnt.

“De bouw van nieuwe nederzettingen en daarbij gepaard gaand geweld doet de vooruitzichten op hervatting van de gesprekken ernstige schade aan. Israëls doorlopende aankondigingen van nieuwe bouw in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, zijn vernietigende boodschappen.” – gezamenlijk statement van de EU-landen uit de raad.

De Europeanen roepen op tot een onmiddellijke stop van de bouw van nederzettingen. Tevens spraken ze de hoop uit dat de Israëlische regering haar beloften nakomt en bewoners van nederzettingen die geweld gebruiken zal berechten.

Rusland daagt Amerika uit

Zonder de Amerikanen bij naam te noemen, beschuldigde Rusland de Amerikanen ervan een oogje dicht te knijpen als het aankomt op hoe de vredesgesprekken op niets zijn uitgelopen.

“Er is één afvaardiging die hier niks van wil weten, geen statement wil aanhoren. Die gelooft dat de zaken zich op een of andere manier vanzelf wel op een wonderbaarlijke manier oplossen.”- afgevaardigde Vitaly Churkin.

De Amerikanen zeiden dat alleen “serieuze, inhoudelijke gesprekken” tot vrede kunnen leiden. De Zuid-Afrikaanse ambassadeur van een blok van 120 non-lidstaten las een verklaring voor die aansloot bij de Europeanen. Zij noemen de bouw “illegaal” en de “grootste belemmering” van het vredesproces. Ook Brazilië en India sloten zich daarbij aan.