Kortkolom wetenschap

Langnekdinosaurus ontdekt op de Zuidpool

Rotterdam. Voor het eerst zijn er fossiele resten van een sauropode (langnekdinosaurus) op Antarctica ontdekt. Daarmee staat vast dat er op alle continenten sauropoden voorkwamen. De vondst bestaat uit één rugwervel die uit het late Krijt stamt, ongeveer 90 tot 60 miljoen jaar geleden. In het Krijt lag de gemiddelde temperatuur een stuk hoger dan tegenwoordig, Antarctica was nog ijsvrij. Op basis van de vorm en structuur van de wervel, hebben paleontologen de zuidpooldinosaurus bij de titanosauriërs ingedeeld, een familie van langnekdinosauriërs die 9 tot 12 meter lang konden worden. De wervel heeft te weinig onderscheidende kenmerken om hem aan een specifieke soort toe te kennen. De paleontologen maakten de vondst zondag bekend in Naturwissenschaften. (NRC)

Bekentenis maakt speurders slordig

rotterdam. Een valse bekentenis leidt ertoe dat agenten meer fouten maken bij het beoordelen van ander bewijs. Dat betoogden Amerikaanse psychologen vrijdag online in Psychological Science. Ze bestudeerden 241 gevallen waarin veroordeelden op basis van DNA-bewijs alsnog werden vrijgesproken (de gegevens kwamen van het Innocence Project). In 59 zaken was de veroordeling deels gebaseerd op een onterechte bekentenis. In ruim driekwart van die zaken zaten fouten (vaak was ongeldig forensisch bewijs gebruikt). Daardoor kan het ten onrechte lijken alsof dat overige ‘bewijs’ toch wel de schuld van de verdachte aantoont, los van de bekentenis. Krap de helft van de zaken waarin geen valse bekentenis was afgelegd, bevatte fouten. (NRC)

Parkinsonpatiënt moet bewust leren slikken

Rotterdam. Bijna 30 procent van alle parkinsonpatiënten heeft last van kwijlen. Dat werd altijd behandeld met speekselremmende medicijnen, maar het is beter om dat met individueel gerichte therapie te bestrijden, zegt logopedist Hanneke Kalf. Ze promoveert morgen op het onderzoek aan het UMC St Radboud in Nijmegen. Speekselverlies komt niet door een overmatige productie, maar doordat patiënten hun mond open houden, niet goed slikken en een voorovergebogen houding hebben. Training in slikken of het regelmatig sluiten van de mond kan veel verhelpen, aldus Kalf.