Kortkolom economie

Japan koopt 42 JSF-toestellen

Rotterdam. Japan gaat de Amerikaanse Joint Strike Fighter (JSF) kopen. Dat heeft het Japanse ministerie van Defensie gisteren bekengemaakt. De Japanse luchtmacht wil in totaal 42 toestellen afnemen. De contracten voor de eerste vier toestellen zullen volgend jaar worden getekend. De JSF-deal is een belangrijke opsteker voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Het JSF-programma kampt met grote vertragingen en ernstige kostenoverschrijdingen, en ligt onder vuur in de Amerikaanse politiek. Nederland doet sinds 2002 mee met de ontwikkeling van de JSF, maar zal pas in een volgende kabinetsperiode een definitief aankoopbesluit nemen. (NRC)

Kamer zet opheffen productschappen door

Den Haag. De Tweede Kamer wil dat het kabinet binnen zes maanden met een voorstel komt om de product –en bedrijfsschappen op te heffen. Een motie van het Kamerlid Aptroot (VVD) hierover is gisteren aangenomen met steun van VVD, PVV, SP, D66 en GroenLinks. De meerderheid van de Kamer vindt de structuur van de productschappen onhelder omdat deze in de landbouw –en voedingssector actieve samenwerkingsverbanden zowel particuliere als wettelijke taken verrichten. (NRC)

Minder huishoudens drijven op uitkering

Rotterdam. Het aantal huishoudens dat langdurig afhankelijk is van een uitkering is in 2010 met 4,5 procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Het totaal aantal kwam uit op 855 duizend, een daling van veertigduizend. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederland telt in totaal 7,4 miljoen huishoudens. Vorig jaar was een op de vijf afhankelijk van een uitkering zoals de WW, bijstand of arbeidsongeschiktheidsuitkering. (Novum)

Accell neemt e-bike uit Verenigde Staten over

Rotterdam. Accell Group neemt de Amerikaanse producent en distributeur van e-bikes en e-steps Currie Technologies over. Dat maakte de Nederlandse fabrikant van fietsen en fitnessapparatuur vandaag bekend. De overname wordt uit eigen middelen gefinancierd. Accell heeft geen verder financiële details vrijgegeven over de overname. De markt voor e-bikes en e-steps in de VS loopt met ongeveer vijftigduizend fietsen nog sterk achter bij Europa. Volgens Accell is er wel een ‘groot groeipotentieel’. (Novum