Kortkolom buitenland

Staking treft treinen en vliegverkeer België

Rotterdam. Een algemene staking in België zal het treinverkeer van en naar het land morgen stilleggen. Het vliegverkeer vanaf de luchthaven Zaventem zal mogelijk ernstige hinder ondervinden. Vanaf tien uur vanavond zal een etmaal lang geen enkele trein tijden, ook geen Thalys-en Eurostar-treinen. Een spontane staking trof gisteren en vandaag al het treinverkeer in Wallonië. Luchtverkeersleiders moesten vandaag nog beslissen of ze morgen zouden staken. De vakbonden in de publieke sector voeren actie tegen pensioenplannen van de regering-Di Rupo. De leeftijd voor vervroegd pensioen gaat van 60 naar 62 jaar. Speciale regelingen worden ingeperkt. (NRC)

Iran nodigt IAEA uit voor overleg

Wenen. Iran heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) uitgenodigd een hoge delegatie naar Teheran te sturen om te praten over de zorgen van het IAEA over het Iraanse nucleaire programma. In zijn laatste rapport meldde IAEA-chef Yukiya Amano hardere aanwijzingen dan tevoren dat Iran een atoomwapen ontwikkelt. Volgens de Iraanse ambassadeur bij het IAEA in Wenen, Ali Asghar Soltaniyeh, heeft het IAEA positief gereageerd, maar daarvan was geen bevestiging te krijgen. De VS en de Europese Unie verzwaren gestaag hun economische sancties tegen Iran om het te dwingen zijn uraniumverrijkingsprogramma te bevriezen. (Reuters)

Europese VN-landen veroordelen Israël

New York. Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Portugal hebben gisteren het besluit van Israël veroordeeld om de bouw van ruim duizend woningen in nederzettingen in bezet Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever te versnellen. De vier landen, alle lid van de VN-Veiligheidsraad, meldden in een gezamenlijke verklaring na een zitting van de raad over het Midden-Oosten, „ontsteld te zijn over deze volstrekt negatieve ontwikkelingen”. Volgens de vier wordt een tweestatenoplossing bedreigd „door de systematische en weloverwogen uitbreiding van nederzettingen”. (AFP)

Bahrein laat activiste op borgtocht vrij

Dubai. De Bahreinse autoriteiten hebben gisteren de shi’itische mensenrechtenactiviste Zainab al-Khawaja op borgtocht vrijgelaten. Ze was vorige week tijdens een betoging tegen de sunnitische regering opgepakt. Khawaja, dochter van een gevangen oppositieleider, is een van de prominente woordvoerders van de campagne van de shi’itische meerderheid voor democratisering. De VS, een naaste bondgenoot, hebben laten weten dat een wapenverkoop ter waarde van 53 miljoen dollar deels afhangt van stappen van de monarchie om een einde te maken aan mensenrechtenschendingen. (Reuters)