Kortkolom binnenland

Schiphol niet berekend op fout taxiënde piloot

Rotterdam. Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland moeten de risico’s voor taxiënde vliegtuigen beter in kaart brengen. Er kan nu nog te veel fout gaan, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag in een rapport over de veiligheid tijdens het taxiën. Het onderzoek werd ingesteld toen op vorig jaar op 10 februari een Boeing 737 van KLM per ongeluk, in het donker en tijdens een sneeuwbui, vanaf een taxibaan opsteeg in plaats van de startbaan. Een naderend toestel van Royal Air Maroc werd op een haar na gemist. Taxibanen zijn normaal gesproken voorzien van groene middenverlichting, maar op deze baan ontbrak deze verlichting. De verlichting moet worden aangepast, stelt de raad. (Novum)

Roel van Duijn krijgt toch AIVD-stukken

Den Haag. Oud-politicus Roel van Duijn (PPR, later GroenLinks) krijgt toch beschikking over enkele stukken die de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over hem in bezit heeft. De Raad van State, hoogste bestuursrechter van Nederland, heeft vanmorgen bepaald dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een aantal documenten van vóór 1982 aan Van Duijn moet overhandigen. Van Duijn heeft geen recht op de stukken van ná 1982, oordeelde de Raad. Met dit besluit is een einde gekomen aan het juridisch geschil tussen Binnenlandse Zaken en de oud-activist, dat vanaf juni 2009 liep. Van Duijn, oud-wethouder van Amsterdam, wilde voor zijn memoires inzage in de stukken die de AIVD over hem heeft. Hij speelde in de jaren zestig een grote rol bij de Provo’s en de Kabouterbeweging. (NRC)

Meer tijd en geld voor fusie kleine scholen

Rotterdam. Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) gaat kleine scholen op het platteland meer tijd en geld geven om te fuseren tot een grotere school. De komende drie jaar worden door bevolkingskrimp zo’n 900 scholen te klein om voor financiering in aanmerking te komen. Fusie is voor schoolbesturen een dure oplossing, want een fusieschool krijgt minder geld dan twee scholen afzonderlijk. Vanaf augustus volgend jaar krijgen fusiescholen vijf jaar een (aflopende) extra bijdrage van het ministerie, in plaats van de huidige twee jaar. Volgens de minister kunnen ze dan beter inspelen op de gevolgen van de krimp. (NRC)

Nieuwe voorzitter van pedofielenclub Martijn

Rotterdam. Marthijn Uittenbogaard is tijdens een besloten ledenvergadering, afgelopen zondag, uitgeroepen tot de nieuwe voorzitter van pedofielenvereniging Martijn. Dat heeft de vereniging vandaag bekendgemaakt. De voormalige voorzitter, Ad van den Berg, is niet langer lid van het bestuur. Hij zit vast voor het bezit van kinderporno. Justitie probeert de vereniging via een civiele procedure verboden te verklaren. (Novum)