Onervaren Kim Jong-Un deelt de macht voorlopig met oom en tante

Kim Jong-Un tijdens de begrafenis van zijn vader in Pyongyang, gisteren. Het screenshot komt van een Noord-Koreaans televisiestation. Foto Reuters

De jonge en onervaren Kim Jong-Un steunt als leider van Noord-Korea op zijn oom en tante, die hem in de periode van de machtswisseling bijstaan. Deskundigen zeggen dat de jonge Kim de ervaring van zijn vaders vertrouwelingen hard nodig heeft om zich op de machtsovername voor te bereiden.

Waar de zaterdag overleden Kim Jong-Il zich twintig jaar aan de zijde van zijn vader Kim Il-Sung kon voorbereiden op het leiderschap werd Kim Jong Un pas vorig jaar naar voren geschoven als zijn vaders opvolger. Zijn onervarenheid werd ongewild benadrukt tijdens een korte herdenkingsceremonie bij de lijkbaar van zijn vader. De jonge Kim, die naar schatting 27 of 28 jaar oud is, werd omringd door zestigers, zeventigers en tachtigers.

Wanneer de officiële overdracht van de macht op Kim Jong-Un plaatsvindt is nog niet bekend, maar het kan maanden of jaren duren. Kim Jong-Il hanteerde een rouwperiode van drie jaar na de dood van zijn vader voordat hij het leiderschap officieel op zich nam. Mogelijk blijft Kim Jong-Un voorlopig op de achtergrond en laat hij het alledaagse bestuur over aan een groep regenten.

John Park van het Amerikaanse Vredesinstituut noemde de oom en tante van Kim Jong-Un, Jang Song-Thaek en Kim Kyong-Hui “belangrijke pijlers” voor zijn leiderschap. Toch is het de vraag of hun invloed en macht na het heengaan van Kim Jong-Il niet zullen afbrokkelen.

Een belangrijke geruststelling voor de jonge Kim is dat Noord-Korea alleen bekend is met de heerschappij door de Kim-dynastie. Militaire en politieke leiders zullen een succesvolle machtswisseling als essentieel beschouwen voor hun eigen overleven. Als de macht overgaat op een ander dan Kim ontstaat een situatie waarin het ieder voor zich is.

Zuid-Korea wist maandag pas van dood Kim Jong-Il

De grootste oppositiepartij in Zuid-Korea heeft het ontslag geëist van medewerkers van inlichtingen- en veiligheidsdiensten en het ministerie van buitenlandse zaken. De Democratische Partij sprak er schande van dat zij niet van het overlijden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il op de hoogte waren voor het officieel bekend werd gemaakt.

De Zuid-Koreaanse minister van Defensie en andere functionarissen erkenden eerder deze week dat zij pas van het heengaan van Kim vernamen toen dit door Noord-Koreaanse staatsmedia wereldkundig werd gemaakt. Veel Zuid-Koreanen maakten zich hier kwaad over, omdat zij vrezen dat de dood van Kim tot instabiliteit op het Koreaanse schiereiland kan leiden.

Het dagblad Dong-a Ilbo benadrukte in een hoofdredactioneel commentaar het verband tussen goede inlichtingen en de veiligheid van het land.

    • Peter Zantingh