In het nauw gedreven vice-president Irak ontkent doodseskaders

'Wanted', duidelijker kon deze Iraakse krant gisterochtend niet zijn. Foto AFP / Ahmad Al-Rubaye

Tariq al-Hashemi heeft gisteravond ontkend dat hij doodseskaders heeft georganiseerd. De overwegend sji’itische Iraakse regering vaardigde maandag een arrestatiebevel uit voor de sunnitische vice-president van Irak. Volgens hem is het een verzonnen zaak over moorden die vijf jaar geleden zouden zijn gepleegd en die pas aan het licht wordt gebracht op het moment dat de Amerikaanse troepen het land hebben verlaten.

Het arrestatiebevel brengt de Iraakse coalitie aan het wankelen en legt opnieuw de spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in het land bloot. Die spanningen brachten Irak een paar jaar geleden nog op de drempel van een burgeroorlog.

Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants denkt niet dat het vertrek van de Amerikanen iets te maken heeft met het bevel, zo zei ze maandag:

“In Irak is er sprake van een buitengewoon ondoorzichtige situatie. Een totaal onheldere machtsstrijd. Dat de Amerikanen nu vertrokken zijn speelt bij dit arrestatiebevel voor Hashemi geen rol. Wat nu gebeurt is de voortzetting van de campagne die al voor de verkiezingen van 2010 is begonnen.”

‘Al-Maliki probeert grip op macht te consolideren’

Al-Hashemi bevindt zich momenteel in de Koerdische stad Irbil in het noorden van Irak, waar hij waarschijnlijk veilig is. Koerden hebben de leiding over hun eigen veiligheidszaken en het Iraakse leger en de nationale politie komen niet in het gebied. Premier Nouri al-Maliki zal de Koerden, een machtig politiek blok dat hij nodig heeft, liever niet willen vragen Al-Hashemi uit te leveren. De meeste Koerden zijn sunnieten, maar vormen een andere etnische groep dan de Arabieren die het grootste deel van de Iraakse bevolking uitmaken.

Het lijkt erop dat de sji’itische Al-Maliki met het arrestatiebevel voor Al-Hashemi zijn grip op de macht probeert te consolideren. De premier is bang dat er een complot tegen hem wordt beraamd, aldus Joost Hiltermann, Irak-deskundige van de Internationale Crisisgroep, tegenover Novum.

“Deze partijen komen uit ballingschap en worden nog altijd beheerst door de angst dat ze worden gedecimeerd door het voormalige regime. Ze denken dat er constant complotten tegen iedereen worden beraamd. Toen de Amerikanen nog in het land waren, waren ze allemaal in staat die paranoia in bedwang te houden en deden ze hun best de twee kampen samen te brengen. Maar nu de Amerikanen vertrokken zijn komen deze angsten bovendrijven.”

    • Jules Seegers