Hoofdredacteur 'Jackie' weg na 'niggabitch'-ophef

In this CD cover image released by Island Def Jam Music Group, the latest release by Rihanna, "Talk that Talk," is shown. (AP Photo/Island Def Jam Music Group)
In this CD cover image released by Island Def Jam Music Group, the latest release by Rihanna, "Talk that Talk," is shown. (AP Photo/Island Def Jam Music Group) AP

Eva Hoeke heeft haar functie als hoofdredacteur van Jackie per direct neergelegd. Haar vertrek volgt op de internationale ophef die is ontstaan, nadat de Amerikaanse zangeres Rihanna in het recente nummer van het tijdschrift ‘niggabitch’ werd genoemd, om haar kledingstijl te omschrijven.

„Door de gang van zaken ben ik samen met de uitgever tot de conclusie gekomen dat, nu mijn geloofwaardigheid is aangetast, het voor alle partijen beter is als ik per direct mijn functie als hoofdredacteur neerleg”, lieten Hoeke en Jackie-uitgever GMG weten. Nadat in Nederland met verbazing werd gereageerd, liet ook de zangeres zelf van zich horen. „Ik vind het respectloos en wanhopig”, liet ze weten via Twitter. En verder: „Dit is jouw bijdrage in deze wereld. Je promoot rassenscheiding en misleidt toekomstige leiders om te handelen alsof ze in het verleden leven.”

Hoeke bood eerder al haar excuses aan, liet weten dat het nooit bedoeld was om mensen te kwetsen en zegde toe een rectificatie te plaatsen. (Novum)