Holidays in hell

Václav Havel (R.I.P.) schreef in 2004: „Noord-Koreanen sterven van de honger of worden opgesloten in concentratiekampen […] Dit alles is nu gaande en de wereld kijkt werkeloos toe.”

Christopher Hitchens (R.I.P.) schreef in 2010: „Een Noord-Koreaan is gemiddeld 15 centimeter korter dan een Zuid-Koreaan.”

Reisbureau Koning Aap schrijft in 2011: „Boek ook de prachtige rondreis door Noord-Korea!”

Hoe zou zo’n rondreis eruit zien? Dag 1. Ontvangst in hotel (met welkomstdrankje). Vertoning film North Korea’s starving children. Dag 2: Shoppen in Pyongyang. Kooptip: Kim-zonnebril. Dag 3: Tripje concentratiekamp.

Ongezellig? Gelukkig is dit niet het echte reisschema. Koning Aap werkt nauw samen met de lokale dictatuur. Dus zie je een „coöperatieve boerderij” en een „imponerende massademonstratie”.

Noord-Korea, je moet er geweest zijn om er iets over te kunnen zeggen. „Wat is er waar”, vraagt Koning Aap bijvoorbeeld, „van de verhalen over de gevolgen van de socialistische Juche-ideologie van wijlen Kim Il-sung?”.

Wel, dit is er waar, volgens mij: die ideologie kostte allerlei mensenlevens, and counting.

‘Openluchtmuseum’, heet dit land. Museum. Klinkt als: vroeger. Klinkt als: slavenstaatje Sparta of zo’n wreed Inca-rijk van toen.

Maar dit alles is nu gaande en de wereld kijkt werkeloos toe, looking at things.

Miljoenen wolfskinderen wonen hier: mensen zoals wij, maar opgevoed door een dier. Ze kunnen hartverscheurend huilen als hun beminde klootzakpapa sterft – heel uniek.

„Je kunt zelfs aan het strand bij Hamhung of Sijung even bijkomen van je reis”, schrijft Noordkorea2go.nl. En volgens Travelta.nl is Pyongyang fijn rustig, „mede door het feit dat de inwoners van de stad in de buitenwijken wonen en hier alles tot hun beschikking hebben.” Ja, en omdat de rest van de bevolking elders crepeert.

Tip: 15 april a.s. is de honderdste geboortedag van Kim Il-sung, de massamoordenaar. Diverse Nederlandse reisbureaus bieden een tripje aan naar het feest in Pyongyang. Wees er snel bij.

Touroperators, smooth operators.

Niet dat we ze nu per se moeten boycotten. Of dat je altijd iets moet doen als je weet hebt van zogenaamde concentratiekampen.

Maar zolang wij daar vakantie vieren, is al ons medelijden met dit land even hol en wrang als de lokale propaganda. Wie naar deze hel wil, loopt maar naar de hel.

Arjen van Veelen

    • Arjen van Veelen