Hiddink tekent in januari bij Anzhi Makhachkala

Guus Hiddink toen hij nog als bondscoach van Turkije over het trainingsveld liep. In januari begint hij bij de Russische club Anzhi Makhachkala.
Guus Hiddink toen hij nog als bondscoach van Turkije over het trainingsveld liep. In januari begint hij bij de Russische club Anzhi Makhachkala. Foto AFP / Hrvoje Polan

Het akkoord leek vorige week al dichtbij, maar nu is het definitief: Guus Hiddink wordt de nieuwe trainer van de schatrijke Russische club Anzhi Makhackhala. De Nederlandse coach tekent in januari een contract voor een half jaar.

Daarnaast is een optie voor nog een seizoen bedongen, meldt Voetbal International.

Hiddink vertrok onlangs als bondscoach van Turkije nadat hij er niet in was geslaagd zich met dat land te plaatsen voor het EK voetbal van volgende zomer. De bedoeling is dat hij Anzhi, sinds januari van dit jaar eigendom van de Lezgiense zakenman en politicus Suleyman Kerimov, naar de landelijke en, als het even kan, Europese top leidt.

Anzhi Makhachkala bestaat slechts twintig jaar. In 1992, het tweede jaar van het bestaan, trad het toe tot de Russische tweede divisie. Vijf jaar later volgde promotie naar de eerste divisie en in 2000 werd de Premjer-Liga, de hoogste voetbalcompetitie van Rusland, bereikt. De vierde plaats die in dat eerste seizoen behaald werd, is nog altijd de beste prestatie ooit. De club eindigde de afgelopen jaargang op de zevende plaats, dertien punten achter kampioen Zenit St. Petersburg.

Tussen 2006 en 2010 was Hiddink al eens bondscoach van Rusland. Bij Anzhi komt hij onder meer Samuel Eto’o, Mbark Bousouffa, Balázs Dzsudzsák en Roberto Carlos tegen. Laatstgenoemde was de afgelopen maanden interimtrainer. De ploeg begint op 10 januari aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen met een trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten. Hiddink zou dan aan zijn eerste werkdag beginnen.