Het lijkt wel de Hitlerjugend

VPRO Import: Poetins kusNed. 2, 23.40 - 00.50 uur

Masja Drokova, de 19-jarige hoofdpersoon van de documentaire Putin’s Kiss van Lise Birk Pedersen, is een gelovige in de leer van Vladimir Poetin. Als kaderlid van pro-Kremlinjeugdbeweging Nasji adoreert ze de Russische leider, die ze een paar jaar eerder een kus mocht geven.

Wie niet voor Poetin is, is tegen hem, wordt er bij de Nasji voortdurend ingehamerd. Tegenstanders moeten worden uitgeschakeld. Dat uitschakelen laat de Nasji-leiding over aan de radicale tak van de beweging, die dag en nacht bezig is de liberale oppositie te terroriseren.

Pedersen heeft Masja twee jaar lang gevolgd. Het resultaat van hun samenwerking is een ontluisterend beeld van een jeugdbeweging, wier intimiderende praktijken achter een façade van onschuldig patriottisme niet onderdoen voor die van de Hitlerjugend.

De slaafse Masja is het aanvankelijk met alles eens. Tot ze wordt gepasseerd voor een hoge functie en door toeval in aanraking komt met kritische journalisten, zoals Oleg Kasjin, die op Twitter Nasji-leider Vasili Jakemenko belachelijk maakt.

Masja raakt verscheurd tussen loyaliteit en twijfel. Haar hondentrouw houdt op als journalist Kasjin op straat halfdood wordt geslagen, hoogstwaarschijnlijk op bevel van Jakemenko. De loutering van de Poetinactiviste is heel knap in beeld gebracht. Precies dat maakt Putin’s Kiss tot een indrukwekkende documentaire in een tijd waarin Poetins paradijs voor het eerst wankelt.

Michel Krielaars

    • Michel Krielaars