Het lijkt net Hitlerjugend

scene uit de documentaire Putin's Kiss FOTO: IDFA

VPRO Import: Poetins kusNed. 2, 23.40 - 00.50 uur

Masja Drokova, de 19-jarige hoofdpersoon van de documentaire Putin’s Kiss van Lise Birk Pedersen, is een gelovige in de leer van Vladimir Poetin. Als kaderlid van pro-Kremlinjeugdbeweging Nasji adoreert ze de Russische leider, die ze een paar jaar eerder een kus mocht geven.

Wie niet voor Poetin is, is tegen hem, wordt er bij de Nasji voortdurend ingehamerd. Tegenstanders moeten worden uitgeschakeld. Dat laat de Nasji-leiding over aan de radicale tak van de beweging.

Pedersen heeft Masja twee jaar lang gevolgd. Het resultaat is een ontluisterend beeld van een jeugdbeweging, wier intimiderende praktijken achter een façade van onschuldig patriottisme niet onderdoen voor die van de Hitlerjugend.

De slaafse Masja is het aanvankelijk met alles eens. Tot ze wordt gepasseerd voor een hoge functie en in aanraking komt met kritische journalisten.

Masja’s hondentrouw houdt op als journalist Kasjin ’s nachts op straat halfdood wordt geslagen, hoogstwaarschijnlijk op bevel van Nasji-leider Jakemenko. De loutering van de jonge activiste is heel knap verbeeld. Precies dat maakt Putin’s Kiss tot een indrukwekkende documentaire.

Michel Krielaars

    • Michel Krielaars