Hans Spekman nieuwe voorzitter PvdA

Den Haag : 27 oktober 2011 PvdA Tweede Kamerlid Spekman tijdens het Mauro-debat. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 27 oktober 2011 PvdA Tweede Kamerlid Spekman tijdens het Mauro-debat. foto © Roel Rozenburg Hans Spekman tijdens het Mauro-debat. Foto NRC / Roel Rozenburg

Hans Spekman is gekozen tot nieuwe voorzitter van de Partij van de Arbeid. Hij kreeg in een ledenraadpleging ruim tachtig procent van de stemmen.

Op het congres van 21 en 22 januari wordt de uitslag door het congres bekrachtigd. Spekman nam het op tegen Piet Boekhoudt, voorzitter van de partijafdeling in Groningen en René Kronenberg, de plaatsvervangend partijvoorzitter in Rotterdam.

Spekman wil de PvdA weer laten “broeien en bruisen”, zo zei hij eerder in een interview met NRC Handelsblad. Hij wil het hoofdkantoor van de PvdA uit de Amsterdamse grachtengordel halen. Spekman wil het ledenaantal van 54.000 naar 100.000 brengen. Daarnaast mogen van hem straks ook niet-leden van de PvdA de nieuwe lijsttrekker kiezen.

Spekman is lid van de Tweede Kamer sinds 2006. Daarvoor was hij wethouder in Utrecht.

“Alleen een levende sociaal-democratische beweging kan iets doen tegen dit afbraakbeleid. Om die te realiseren kan ik als voorzitter meer doen dan als Kamerlid.” - Spekman

Spekman volgt Lilianne Ploumen op die in oktober onverwachts haar vertrek aankondigde. De aftredend partijvoorzitter raakte in opspraak toen ze een dag na de aankondiging PvdA-leider Job Cohen verweet te weinig zichtbaar te zijn. Cohen noemde dat later zijn “dieptepunt” als partijleider “tot nu toe”.

Enkele reacties van PvdA’ers op Twitter:

Twitter avatar martijnvdam Martijn van Dam Mooi! Hans Spekman wordt onze nieuwe partijvoorzitter, met overweldigende steun van de leden (80%). Proficiat @hansspekman!
Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom Gefeliciteerd @hansspekman. De beste man om te werken aan een sterke PvdA. Harder nodig dan ooit.
Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Proficiat @hansspekman nieuwe voorzitter PvdA
Bron pvda.nl

Bron pvda.nlBron pvda.nl

    • Marije Willems