Groninger Museum nog dichter bij faillissement dan gedacht

Het Groninger Museum heeft nog grotere financiële problemen dan werd gedacht. Beeld NOS

Het Groninger Museum heeft het nog veel lastiger dan werd gedacht. De schuld is niet 1,1 miljoen, maar 4,2 miljoen euro. Door de huidige schuldencrisis is geld lenen moeilijker, waardoor een faillissement op de loer ligt. Een deel van het bestuur stapt op.

Dat werd vanmorgen bekend op een persconferentie in het museum. Oud-Wegener topman Jan Houwert (voorzitter), oud-minister van cultuur Hedy d’Ancona en Ann Demeester, directeur van kunstinstelling De Appel in Amsterdam, vertrekken. Ze gaan niet persoonlijk op hun besluit in. Ook het vertrek van directeur Kees van Twist per 1 januari 2012 is nu officieel. Hij krijgt zes maanden salaris mee. Van Twist was directeur sinds 1999.

http://nos.nl/video/324186-problemen-groninger-museum-groter-dan-gedacht.html

De schuld is zo hoog opgelopen omdat sinds dat jaar verschillende leningen opeengestapeld zijn. Het museum werd verbouwd, maar het bedrag van 6,5 miljoen dat daarvoor uitgegeven werd was zes ton hoger dan vooraf was geschat.

Er is op korte termijn een miljoen euro nodig om overeind te blijven. Banken lenen minder makkelijk geld uit, dus is aangeklopt bij de gemeente en de provincie. De gemeente Groningen wil wel toeschietelijk zijn en een eerder beloofd bedrag van zes ton eerder uitbetalen, maar toezeggingen voor nieuwe financiële steun zijn nog niet gedaan.

Wethouder Ton Schroor (D66, Cultuur) is “geschokt” door de penibele financiële situatie bij het museum. Hij zei vertrouwen te hebben in de aanpak van Georg Verberg, oud Gasunietopman en tevens lid van de Raad van Toezicht. Het museum schrapt zeven van de 47 arbeidsplaatsen en organiseert minder en minder dure tentoonstellingen. Schroor, de Groningse gedeputeerde De Vey Mestdagh (D66) en Verberg praten in januari verder over “een eindoplossing”. Schroor noemt het zoeken naar oplossingen “een enorme opgave”.

    • Peter Zantingh