Golf van arrestaties in Turkije

Er zitten in Turkije meer journalisten vast dan in Iran of China.

De Turkse politie heeft gisteren opnieuw veertig mensen opgepakt in het kader van zijn ‘strijd tegen het terrorisme’ van de Koerdische PKK. Onder de gearresteerden zijn ook veel journalisten.

De nieuwe arrestaties passen binnen de verhevigde acties van de Turkse overheid tegen de Koerdische rebellen in het land. Volgens Turkije behoren de gearresteerden journalisten tot de „pers- en propagandavleugel” van een Koerdische terroristische groep.

Volgens de organisatie Human Rights Watch lijkt het erop dat simpelweg alle pro-Koerdische media momenteel doelwit zijn van de Turkse regering. Iedereen die aanwezig is op een bijeenkomst waar ook Koerdische sympathisanten zijn, loopt het gevaar te worden gearresteerd.

Er zitten in Turkije momenteel meer journalisten vast dan in Iran of China. Het grootste probleem van gevangen zitten in Turkije is dat het wel tien jaar kan duren voordat je rechtszaak begint en je dus je onschuld kunt proberen aan te tonen.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben Turkije bekritiseerd om de slinkende persvrijheid in het land. Ze hebben de Turkse regering opgeroepen zijn antiterrorismewetten aan te passen en de tientallen opgesloten journalisten en studentendemonstranten vrij te laten. Wel betitelen ook de VS en de EU de Koerdische PKK als een terroristische organisatie. (NRC)