Georgische propaganda

None

5 Days Of War

Regie: Renny Harlin.

speelfilm **

Georgiërs zijn zonder twijfel het levendigste, gastvrijste, gewoonweg allerfijnste volk op aarde. En hun strijd met de oude kolonisator Rusland heeft een hoog David vs. Goliath-gehalte. Maar dat betekent niet dat je veel genoegen beleeft aan de turbopropaganda van 5 Days Of War, nota bene met het afgekloven motto „in war, the first casualty is the truth”.

Inderdaad, dit strategisch gelegen, pro-westerse landje in de Kaukasus lijdt al twee decennia onder een Russische wurg- en destabilisatiepolitiek. En het Russische leger plus ‘vrijwilligers’ trok in augustus 2008 plunderend, moordend en verkrachtend door het land. Maar je moet een olifant ook niet continu tegen de schenen schoppen, zoals de Georgische president Saakashvili deed, en dan denken dat Amerika komt helpen.

Realiteitszin is geen opvallende Georgische deugd: wel kunnen ze goed dromen. En heel aardig filmen. De Finse actieveteraan Renny Harlin werd in dienst genomen voor een film over de Russische inval na schermutselingen rond afgescheiden republiek Noord-Ossetië in 2008. Resultaat is een oorlogsreportersfilm die mislukt omdat de propaganda subtiliteit mist. Eerst zien we een bombardement op een Georgische bruiloft, daarna vliegt er geen Mig meer over zonder huilende baby in beeld. De Russen richten een holocaust-light aan (oma door de knieschijven schieten: foei) U kent het type Rus wel uit Koude Oorlogfilms: nazi’s zonder scheerapparaten. Gelukkig dat Georgië zulke briljante speciale troepen heeft.

    • Coen van Zwol