Geen Kamermeerderheid voor invoering 130 km/u

Het is minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) niet gelukt om de Tweede Kamer achter haar plannen te krijgen om volgend jaar al op zestig procent van de snelwegen een hogere maximumsnelheid in te voeren. Het CDA blijft zich verzetten. Dat bleek gisteren tijdens een debat over de invoering van de 130 kilometer per uur. Sander de Rouwe (CDA) zei vorige week al dat hij de maximumsnelheid alleen wil verhogen als de wegen daarvoor eerst worden aangepast. Op twintig procent van de wegen zijn aanpassingen nodig. De Rouwe wil daar geen extra geld voor uittrekken. Dit standpunt leidde vorige week nog tot felle reacties van coalitiepartner VVD en gedoogpartij PVV. VVD-Kamerlid Charlie Aptroot beschuldigde het CDA zelfs van verraad. De VVD en de PVV willen net als Schultz van Haegen eerst de hogere snelheid invoeren en pas daarna de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen treffen. (Novum)