Frank de Boer wil niet kiezen

Ajax-trainer zegt neutraal te willen blijven in de bestuurscrisis rond Johan Cruijff en Louis van Gaal.

Frank de Boer is nog steeds niet van plan partij te kiezen in de bestuurscrisis die Ajax al maanden in zijn greep houdt. Dat vertelde de coach van Ajax gisteren op een persconferentie voor de bekerwedstrijd van vanavond tegen AZ. Maandag stelde commissaris Johan Cruijff dat de tijd is aangebroken dat De Boer een keuze maakt tussen de lijn van hem of die van Louis van Gaal.

Volgens De Boer is dat niet aan de orde omdat „de benoeming van Van Gaal als algemeen directeur nog niet rechtsgeldig is”. Een dag eerder was Cruijff een andere mening toegedaan. „De tijd is aangebroken dat ook Frank een keuze zal moeten maken. Want sinds een maand zitten we in een totaal andere situatie.”

De Boer liet al diverse keren weten de weg die Ajax onder Cruijff is ingeslagen te steunen, maar sprak zich nog niet uit tegen Van Gaal. Volgens De Boer is een keuze tussen Cruijff en Van Gaal voor hem hetzelfde als een vader die tussen zijn dochter of zoon moet kiezen.

„Ik hoop niet dat ik onderdeel ben geworden van een commercieel spel”, zei De Boer gisteren op de website van supportersvereniging Ajaxlife. Hij doelde daarmee op de kranten en tijdschriften die vol moeten worden geschreven. „Ik ben er voor Ajax, maar op het moment doen we de club allemaal veel pijn.” De Boer zei dat hij contact heeft met Cruijff („we spreken elkaar”), maar niet met Van Gaal. (NRC, Novum)