Excuus leger Egypte aan vrouwen

Duizenden vrouwen demonstreerden gisteren in Kairo tegen geweld.

De Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF), de militaire leiders van Egypte, hebben hun spijt betuigd voor het leed dat vrouwen de afgelopen dagen is aangedaan bij botsingen tussen demonstranten en veiligheidsdiensten.

In een verklaring op Facebook kondigt het leger aan „alle wettelijke maatregelen” te nemen om ervoor te zorgen dat „degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld” aansprakelijk worden gehouden.

De verklaring komt enkele uren nadat duizenden vrouwen de straat op gingen in Kairo om te demonstreren tegen het geweld tegen betogers. Maandag verschenen beelden waarop een gesluierde vrouw mishandeld werd door politieagenten. Zeker veertien mensen werden de afgelopen dagen gedood door botsingen met veiligheidstroepen. Gisteren was het de vijfde opeenvolgende dag dat het tot rellen kwam.

Voor eerdere mishandelingen en aanrandingen van vrouwen heeft het leger nooit excuses gemaakt. Ondertussen probeert SCAF de (mannelijke) betogers als straatterroristen af te schilderen om zo de rust te bewaren en het grootste deel van het volk achter zich te krijgen, en dat lijkt te werken. Veel Egyptenaren, die hun lonen zien dalen en de werkloosheid groeien, willen rust om toeristen en investeerders terug te krijgen. (NRC)