Europese Unie mag luchtvaart dwingen tot reguleren CO2

A picture taken on May 24, 2011 shows a Boeing 737 aircraft ready to land at Arlanda airport, north of Stockholm. Europe's top court threw out December 21, 2011 a US-led challenge to new charges for carbon emissions across EU airspace, opening up fears of a possible trade war which could also draw in China. North American airlines had challenged a European Union decision to include as of January 1 all carriers in a carbon trading system targeting heavy polluting industries as part of the EU's efforts against climate change. AFP PHOTO / JOHAN NILSSON - SWEDEN OUT - De EU besloot in 2008 het luchtverkeer op te nemen in de emissiehandel. Foto AFP / Johan Nilsson

De Europese Unie heeft het recht om buitenlandse luchtvaartmaatschappijen te dwingen hun broeikasgasuitstoot te reguleren. Dat heeft het Europese Hof van Justitie vandaag geoordeeld.

Alle vliegtuigen die landen en opstijgen van EU-luchthavens moeten verplicht deelnemen aan het Europese emissiehandelssysteem.

Het Hof wijst daarmee een beroep af van U.S. Airlines, die argumenteerde dat het emissiehandelssysteem inbreuk maakt op de nationale soevereiniteit en indruist tegen internationale luchtvaartverdragen. Het protest werd gesteund door China, India en andere landen die internationale vluchten uitvoeren.

Het is een van de meest ingrijpende maatregelen, opgelegd door een land of regionaal blok, om de uitstoot van broeikasgassen te reguleren.

‘Er dreigt een handelsoorlog tussen de VS en de EU

NRC-redacteur Paul Luttikhuis over de uitspraak van het Hof:

“Er dreigt een handelsoorlog in de luchtvaart tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Deze week waarschuwde de Amerikaanse minister Clinton in een brief aan de Europese Commissie dat de VS ‘gepaste maatregelen’ zullen nemen als Europa het plan doorzet. Dit najaar nam het Huis van Afgevaardigden een wet aan die het Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen verbiedt om aan de emissiehandel mee te doen. Ook in de Senaat wordt nu over zo’n wet gesproken.”

Lees vandaag in NRC Handelsblad een artikel over falende emissiehandel.

    • Marije Willems