Europa komt 50 miljard tekort voor IMF-lening

De eurolanden stellen ‘slechts’ 150 miljard euro beschikbaar.

De Europese ministers van Financiën zijn er niet in geslaagd om de beoogde 200 miljard euro op te halen voor het IMF. De eurolanden stellen zelf 150 miljard euro beschikbaar voor probleemlanden, maar Groot-Brittannië en andere EU-landen buiten het eurogebied wachten nog met een eventuele bijdrage.

De extra IMF-leningen, waartoe begin deze week is besloten, komen bovenop het noodfonds (EFSF) waarin aanvankelijk 1.000 miljard euro zou moeten zitten. Die omvang heeft het nooit bereikt. De Europese ministers deden deze week ook een oproep aan landen buiten Europa om met een bijdrage een beschermingswal rond Spanje en Italië te bouwen. Groot-Brittannië is niet tegen de inbreng van het IMF, maar wil dat de extra financiering deel uitmaakt van een wereldwijd akkoord. (NRC)