Dodental overstroming Filipijnen boven 1.000, epidemie dreigt

Marinepersoneel maakt doodskisten, gevuld met drinken en voedsel, klaar voor vertrek richting het rampgebied. Foto AP / Aaron Favila

Het dodental als gevolg van de overstromingen in het zuiden van de Filipijnen is opgelopen tot boven de duizend. Nog altijd worden veel mensen vermist.

Volgens de autoriteiten zijn tot vanochtend in totaal 1002 doden geteld, onder wie 650 in Cagayan de Oro, de hoofdstad van de provincie Misamis Oriental. In de zwaar getroffen stad Iligan zijn 283 doden geteld.

Afgelopen vrijdag hield een tropische storm huis in het gebied, gevolgd door plotselinge overstromingen in het holst van de nacht. Veel mensen werden dan ook in hun slaap door het water overvallen. Op dit moment maakte de storm Washi zo’n 275.000 Filipijnen dakloos. Door gebrek aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen ligt een uitbraak van besmettelijke ziektes op de loer.

De Filipijnse president Benigno Aquino kondigde gisteren de nationale noodtoestand af en beloofde dat de regering ‘haar best zal doen te voorkomen dat een dergelijke tragedie zich herhaalt’. Militairen en medische hulptroepen zijn naar het rampgebied gestuurd.


Grotere kaart weergeven

    • Jules Seegers