'Dibi gaat met ons plan aan de haal'

De PvdA en de ChristenUnie hebben het Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks gevraagd geen publieksactie te gaan voeren voor een generaal pardon voor minderjarige asielzoekers. Dibi heeft dit verzoek naast zich neergelegd.

De Kamerleden Hans Spekman (PvdA) en Joël Voordewind (ChristenUnie) vinden dat de petitie voor een kinderpardon, een initiatief dat Dibi maandag lanceerde, de kans verkleint dat hun initiatiefwetsvoorstel wordt aangenomen. „Dit werkt averechts. Dibi is met ons wetsvoorstel aan de haal gegaan”, zegt Voordewind.

Het wetsvoorstel, dat de Tweede Kamer in het voorjaar gaat behandelen, regelt dat asielkinderen die langer dan acht jaar in Nederland wonen een verblijfsvergunning moeten krijgen. Hieraan zijn wel strenge voorwaarden verbonden. Een asielzoeker moet bijvoorbeeld aan de procedures hebben meegewerkt en acht jaar in Nederland hebben gewoond. „In zijn actie presenteert Dibi ons wetsvoorstel als een generaal pardon, maar dat is het niet. Zo krijgen wij geen steun van het CDA, en dat hebben we hard nodig”, zegt Voordewind. Nog dit weekend hebben hij en Spekman Dibi gevraagd de publieksactie niet te gaan voeren. „Maar hij gaat zijn eigen gang. Dit is oncollegiaal. Ik zit niet in de Kamer om leuke acties te voeren, maar om echt iets te bereiken. Dat er veel maatschappelijk draagvlak is om deze kinderen in Nederland te laten blijven, weten we allang.” Spekman noemt de petitie „grof geschut”.

Dibi legt de kritiek van Voordewind en Spekman naast zich neer. Hij zegt een andere inschatting te hebben: „Ik sta helemaal achter het wetsvoorstel, maar stille diplomatie levert niks op. Het CDA heeft geen boodschap aan Spekman en Voordewind. Het CDA beweegt alleen als de samenleving in het geweer komt. Zonder publiciteit was Mauro ook uitgezet.” De petitie Kinderpardon.nu is inmiddels door 65.000 personen ondertekend. Veel bekende Nederlanders, zoals Marco Borsato, Angela Groothuizen en Paul de Leeuw, doen er aan mee.