Creatief ondernemen

Stel, je hebt een goed idee voor een zombiefilm, rare gadget, nieuw tijdschrift of experimentele dansvoorstelling, maar je hebt geen centen. Nog niet lang geleden zou je nog afhankelijk geweest zijn van grote geldschieters, maar dat is niet meer zo. Dit jaar zagen we de opkomst van de crowdfundingsites. Op sites als Kickstarter en Voordekunst kunnen grote groepen mensen kleine donaties doen. En voor het eerst deden mensen dat massaal, waardoor dit jaar veel nieuwe projecten van de grond zijn gekomen.

Comfortabele sandalen, een boek over het gebruik van design in de Obama-campagne, een band die van je iPod Nano een horloge maakt, experimentele dans met vuilnismannen en hun wagens, een gadget die je fietsverlichting vervangt door je velgen te laten oplichten. Het zijn maar een paar voorbeelden van projecten die gestart zijn door mensen zoals jij en ik, en die geproduceerd konden worden omdat er via Kickstarter tienduizenden of soms honderdduizenden euro’s zijn opgehaald. Een paar maanden ploeteren en het idee ligt in de winkel.

Een van de populairste projecten op Kickstarter is de Printrbot, een simpele 3D-printer. Met zo’n printer kun je fysieke objecten (sierraden, telefoonhoesjes, et cetera) zelf uitprinten. Een paar jaar geleden waren 3D-printers onbetaalbaar en was het ondenkbaar dat je thuis zo’n apparaat zou hebben. Maar de snelheid waarmee ze beter en goedkoper worden is ongekend. En dat komt omdat iedereen mee kan doen.

De ontwikkeling van veel 3D-printers is volledig open source. De blauwdrukken van de onderdelen staan online en wie wil kan z’n eigen variatie verzinnen. Op talloze fora bedenken technici, hobbyisten en enthousiastelingen hoe ze printers sneller, betrouwbaarder en energiezuiniger moeten maken. Af en toe valt er een op en scharen veel mensen zich achter het ontwerp, waardoor het vleugels krijgt.

Printrbot haalde op Kickstarter 800.000 dollar op om de onderdelen te kunnen fabriceren.

Een simpele 3D-printer koop je inmiddels voor zo’n 500 euro, maar die prijs daalt – omdat zoveel mensen meewerken – in moordend tempo. Het is geen raar idee dat het apparaat binnen een paar jaar zo betaalbaar is, dat iedereen een 3D-printer in huis kan halen. Dat betekent dat het niet lang zal duren voordat we het normaal gaan vinden dat je een 3D-ontwerpje schetst op je computer en even snel uitprint. Bijvoorbeeld een prototype van een nieuwe gadget die je aan de man wilt brengen via Kickstarter.

Creatief ondernemen wordt steeds makkelijker. Voor kinderen die nu geboren worden, is het straks volstrekt normaal dat je niet meer afhankelijk bent van grote geldschieters. Ideeën verzin je en deel je via internet, zodat je ze samen kunt verwezenlijken. De consequenties kan ik niet overzien, maar ik krijg er veel energie van.

Alexander Klöpping

    • Alexander Klöpping